Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Kritiek op Centurion-test

Dit artikel delen:

De redactie heeft een aantal reacties binnengekregen op de test van Centurion Mail 3.0 (Computable, 18 februari 2005). We plaatsen er hier twee.

Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat het besproken pakket nog enigszins positief wordt beoordeeld in een blad dat regelmatig schrijft over oss (open source software). Oss staat juist voor open standaarden en Centurion Mail voldoet werkelijk op geen enkel aspect aan dat model. Niet dat het absoluut noodzakelijk is voor een goed pakket, maar enige openheid is toch wel gewenst.
Volgens de test werkt Centurion Mail eigenlijk alleen samen met Outlook. Helaas gebruiken steeds meer mensen iets anders, al dan niet webgebaseerd. Verder verbaast het me dat de redactie nog een goed woord over heeft voor de manier waarop Centurion Mail berichten versleutelt. De oorspronkelijke tekst wordt versleuteld en in een attachment geplaatst met de extensie .EXE. In de 'body' van de mail komt een standaardtekst. Naast het feit dat dit, zoals de auteur terecht opmerkt, alleen werkt als de ontvanger ook Windows heeft, is het versturen van een .EXE-bestand voor iedere verstandige virusscanner en firewall hoogst verdacht en zal het bericht vaak helemaal niet worden ontvangen. Afgezien van de beperking tot Windows is een dergelijk concept per definitie verwerpelijk.
Ik kan niet anders dan concluderen dat Centurion Mail 3.0 een 'vodderig' programma is en dat de ontwikkelaars niet eens de moeite hebben genomen om bij andere pakketten te kijken hoe het beter kan (wat te denken van PGP-desktop...).
Het pakket is ver beneden de maat en zou ten stelligste moeten worden afgeraden.
 
Bert Boleij

Hilarisch

Het is hilarisch om steeds te moeten lezen dat een commercieel bedrijf een als moeilijk en lastig beschouwd onderwerp heeft vereenvoudigd. Het uiteindelijke resultaat is steeds een middel dat erger is dan de kwaal; zo ook Centurion Mail 3.0. Volgens mij kent de gemiddelde gebruiker de gevaren die hij loopt met 'plaintext'-mail niet, en weet hij bovendien niet dat er een oplossing bestaat om dit eenvoudig te verbeteren met de standaard-encryptie die aanwezig is in de gangbare mailsoftware.
Ik spreek over het verkrijgen, installeren en gebruiken van een (gratis) PKCS#7-certificaat. Hiermee is het mogelijk om, naast encryptie, het mailbericht te ondertekenen en uit te wisselen met alle gangbare mailsoftware, ongeacht het besturingssysteem. Makkelijker kunnen ze het niet maken.
Het probleem is niet zozeer dat de technologie moeilijk is, maar dat informatie niet verspreid wordt doordat de media hieraan niet zoveel kunnen verdienen als aan sluikreclame voor commerciële producten.< BR>
 
Kees Bouman

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-04T00:00:00.000Z Kees (e.a.) Bouman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.