Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Hype(r)ventileren in 2001

Dit artikel delen:

Het afgelopen jaar zijn op de redactie van Computable heftige discussies gevoerd over zin en onzin van de nieuwe economie. De stemming was ongeveer fifty-fifty. Nu het jaar voorbij is, blijken de aanhangers van de oude economie gelijk te hebben.

Het afgelopen jaar was een rampjaar voor Internetbedrijven. De teloorgang is snel gegaan. Nog geen jaar geleden waren de medewerkers niet aan te slepen; groei met dubbele cijfers was eerder regel dan uitzondering. Het kon niet op. Inmiddels staan we weer met beide benen op de grond. Alleen in de VS al werden 41 duizend werknemers van Internetbedrijven ontslagen. Het is een navrant gegeven dat ze gemakkelijk weer werk vinden - bij traditionele bedrijven ...
Het is de vraag wat dit jaar de grootste hype zal worden. Het ziet ernaar uit dat de deining rond de Umts-frequenties niets anders dan een hype zal blijken. In Duitsland zijn industriekenners het erover eens dat ten minste twee aanbieders het loodje zullen leggen, omdat er op die markt maar plaats is voor vier Umts-telco's.
In Nederland heeft KPN zijn hand flink overspeeld. Een aandelenemissie leverde maar de helft op van de negen miljard gulden waar KPN op had gerekend. Door investeringen in Umts-licenties in Nederland en Duitsland bouwde KPN een miljardenschuld op. De financiële positie is inmiddels zo wankel dat het bedrijf aan zijn partners een kapitaalinjectie heeft gevraagd.
De hypes rond Internet en Umts hebben één ding gemeen: beide werden veroorzaakt door hebzucht. De afloop voor Internetbedrijven is bekend. De sanering bij telecomaanbieders zal ingrijpender gevolgen hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-05T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.