Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe jatbaar is jouw e-mailadres?

Dit artikel delen:

Computable Expert

Willem-Peter Perquin
Senior PHP programmeur / Ontwikkelaar en eigenaar, YniVerse. Expert van Computable voor de topics Development en Internet.

Vanaf 1 oktober 2009 wordt het officieel heel lastig om zomaar een e-mail te versturen naar potentiële zakelijke klanten. Aan jouw dus. Lastig, omdat jij, plat gezegd, officieel kunt klagen dat iemand jou mail stuurt waar je niet op zicht te wachten. En bij voldoende meldingen wordt de mailing vanwege de boete toch een duur grapje.

Leuk zo’n heerlijk betuttelende wet, maar waarom doen we er zelf niet veel aan? Als 'techneuten' hebben we de kennis in huis om site-grabbers niet de mogelijkheid te geven, die informatie welke voor hen relevant is, te kunnen binnen halen. Op websites als www.datacollectservice.nlwww.intermediair.nl, www.totaljobs.nl  kan je goed zien of je eigen website wel iets doet tegen dit soort bedrijven. Is jouw e-mailadres wel geëncrypt, zodat zoekrobots veel meer moeite moeten doen om je e-mailadres te kunnen achterhalen? Moeite die niet alle bots nemen, omdat elders het allemaal veel makkelijker gaat. Heb jij op jouw website net alles netjes met javascript en andere technieken geëncrypt staat alles open en bloot op een vacaturebank omdat je net een nieuwe medewerker zoekt.

Daarmee kom ik ook meteen op het volgende punt. Jouw privacy. De reclame van Xs4all en de onlangs door de overheid gelanceerde campagne, spreekt boekdelen. Op straat geven we ons niet 'bloot' en doen we moeilijk, maar op internet is het vrijheid blijheid. Kijk eens op websites als www.geenstijl.nl die behoorlijk wat informatie vinden van mensen. Van naam, adres en woonplaats tot en met het kenteken van je auto en foto’s van je interieur. Gejat? Nee gewoon eerlijk gevonden door een beetje te googlen. En daar sta je dan met je 'billen bloot' voor een miljoenenpubliek. Al die informatie verspreid op het internet via Hyves, LinkdIn, Twitter en andere 'social media' binnen handbereik. Is dat dan toch een gevalletje van 'ik zie het niet, dus is het er niet'? Of is het gewoon een stukje naïviteit? De gedachte dat 'toch niemand naar jouw vakantiekiekjes kijkt' of dat jouw Hyves-profiel alleen wordt bekeken door vrienden, gaat dan niet meer op.

Google eens op je eigen naam en zie wat er dan wel niet te voorschijn komt. En kijk zeker eens bij Google Afbeeldingen. Misschien is die vakantiefoto wel een goed scorend plaatje en daarmee meer een hit dan dat je had gedacht. Dus 'hoe jatbaar is jouw e-mailadres' had beter kunnen heten 'hoe jatbaar is jouw privacy'. Ik vermoed meer dan dat je gedacht had, maar ik hoop van niet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heb mezelf gegoogled en vond best wat grappige dingen die veilig leken te zijn

Hier geldt slechts een cyber-wet van Murphy:

"Alles wat je in je digitale leven ooit ergens een keer online (op bijv. een forum, emailgroep, news-feed, blog, website, web-service) hebt ingevuld,
- word opgeslagen door (voor jou onbekende) derden
- kan of zal ten allertijde tegen je gebruikt kunnen worden."

Zorg dat je internet-footprint zo klein mogelijk! Instanties zoals:
- Internet Service Providers,
- Overheid
- Politie
- (internationale) Geheime (inlichtingen)Diensten,
- Cybercrimilen
hebben al jarenlang jouw digitale dossier compleet. Alleen weet je het zelf nog niet :-) Wake up

Daarom -> www.privacymatters.nl!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-08T16:23:00.000Z Willem-Peter Perquin