Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mobiel werken ondersteunen met standaard tools

Dit artikel delen:

Computable Expert

Martijn Bellaard
Lead Architect, TriOpSys. Expert van Computable voor het topic Security.

Als er nagedacht wordt over thuis werken, het nieuwe werken of, zoals het thema van deze maand: 'mobiel werken', merk ik dat er al snel gekeken wordt naar oplossingen buiten de standaard tools om. Veel organisaties weten vaak niet dat ze al de juiste tools in handen hebben en geven dus geld uit aan software die ze eigenlijk al hebben. In dit artikel wil ik een paar van deze componenten uitlichten.

E-mail
E-mail is een core applicatie. Voor veel gebruikers geldt al snel, dat als zij toegang hebben tot hun email ze ook kunnen werken. Exchange beschikt standaard over Outlook Web App, ActiveSync en Outlook Anywhere. Door deze functionaliteiten beschikbaar te stellen op internet kunnen gebruikers hun email gebruiken via een browser, via hun smartphone of een Outlook client. Exchange is niet de enige die een webclient heeft. Ook bij de concurrerende emailproducten zie je  dat ze beschikken over een webclient en de mogelijkheden om te synchroniseren met smartphones.

Remote toegang
Willen de gebruikers meer, dan heb je nog een paar opties. Remote Desktop Service (RDS) op basis van Windows Server 2008 R2 of hoger beschikt over Remote Desktop Web Access. RD Web Access geeft de gebruiker de mogelijk om via een webserver toegang te krijgen tot een RDS-omgeving. Maak je gebruik van Citrix boven op RDS dan kun je tegen lage kosten gebruik maken van een VPX.

Beschik je niet over RDS of Citrix, maar wel over Windows Server 2008 R2/2012 en Windows 7, dan is Direct Access (DA) een mooie oplossing. DA is een derde generatie vpn-oplossing. DA is een always-on vpn-oplossing. De gebruiker hoeft geen actie te ondernemen om een vpn-connectie te maken met het bedrijfsnetwerk. DirectAccess is standaard aanwezig in Windows server 2008 R2 of Windows server 2012, waarbij Windows Server 2012 flexibeler is in te zetten dan Windows Server 2008 R2.

Samenvatting

Voordat je gaat kijken naar allemaal alternatieve oplossingen is het verstandig om eerst te onderzoeken wat je al in huis hebt. Veel applicaties bevatten al een mogelijkheid om ze remote te benaderen, vaak op basis van een web interface. Het kan een hoop geld schelen om eerst te onderzoeken of de bestaande oplossingen voldoende zijn. Hierbij kijk je naar de security eisen van de organisatie en de functie die de oplossing bied. Is dit niet het geval dan kun je altijd nog gaan kijken naar een betaalde variant. Ook dan is het verstandig om eerst te kijken wat je bestaande leveranciers voor mogelijkheden hebben. De meeste leveranciers leveren bij een hogere licentie programma meer mogelijkheid voor mobiel werken.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wie Thuderbird en een IMAP-conto maakt kan op ieder apparaat zijn email gebruiken, als de hoster het aanbiedt is ook nog webmail mogelijk en dat alles zonder MS.

Voor mobiel werken zijn er in de FOSS-omgeving ook heel veel mogelijkheden.

Echter zou ik eerst kijken naar de software die gedraaid moet/wil/kan worden. Soms is een webbased of cloudbased programma de eenvoudigere oplossing.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-03T10:23:00.000Z Martijn Bellaard
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.