Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Overstap naar het nieuwe werken loont

Volgens het jaarlijkse onderzoek van de Rotterdam School of Management en de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn werknemers weinig enthousiast over het nieuwe werken (hnw). De belangrijkste belemmeringen voor werknemers zijn angst voor het verlies van een eigen, vaste werkplek, het verlies van het contact met collega's en een mismatch tussen hnw en de bestaande organisatiecultuur. Toch heeft hnw veel voordelen en veel bedrijven ondersteunen initiatieven.

Flexibel werken heeft veel voordelen voor zowel werkgever als werknemer. Maar ook het gevreesde, hectische woon-werkverkeer in de ochtend neemt niet weg dat de kantoor- en bureaucultuur als een warm bad is voor werkgevers en werknemers. Effectieve communicatiemiddelen zijn de sleutel tot het nieuwe werken, zodat bedrijven in staat zijn om hun werknemers, verspreid over meerdere kantoren, toch samen in één virtueel kantoor te houden. Hnw-middelen kunnen basic tools zijn - zoals instant messaging - , in te zetten voor snelle instantcommunicatie. Maar ook videosamenwerkingstechnologieën die een 'in-office’ ervaring simuleren. Op deze manier kan een samengesteld team overal samenwerken aan projecten. Moderne video-conferencing-oplossingen zijn meer dan ooit geschikt voor directe realtime samenwerking.

Samenwerken vanuit huis

De mogelijkheid hebben om het hectische woon-werkverkeer in de ochtend te voorkomen, is slechts een van de vele voordelen die hnw biedt. Een flexibele werkomgeving en op afstand werken kunnen de efficiëntie en productiviteit verhogen, werknemerstevredenheid vergroten en het ziekteverzuim verminderen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat de overstap naar hnw soepel verloopt? Er is een schat aan ict-middelen voor bedrijven en werknemers om de vrijheid te vergroten en vanuit huis of op een andere locatie op afstand te werken. En tegelijkertijd kan een team of afdeling nog steeds samenhangend, dynamisch en efficiënt functioneren. Een unified communications-strategie is een voorbeeld: die stelt iedereen in staat toegang te krijgen tot alles wat met hun werk te maken heeft, waar ze ook zijn. Video-conferencing en instant messaging stellen veel bedrijven in staat om hun werkmethoden te herstructureren, hun indirecte kosten te verlagen en medewerkers zodanig te faciliteren, dat ze realtime overal kunnen samenwerken.

Allereerst een fundamenteel advies: zorg ervoor dat de werkomgeving optimaal is ingericht op productiviteit. Dus zorg ervoor dat je volledig aangesloten bent op alle netwerken en servers, en thuis een ruimte hebt ingericht die dient als ‘kantoor’. Werken vanaf de luie bank in de woonkamer werkt niet. Houd vervolgens rekening met de volgende twee tips die zorgen voor een soepele overstap en veel van de obstakels wegnemen.

1. De wereld blijft draaien, zelfs wanneer je niet op kantoor bent. Werken op afstand kan de bedrijfsprocessen ook efficiënter maken, waaronder een van de grootste verbruikers van tijd en middelen: de teamvergadering. Virtuele vergaderingen via video-conferencing zijn meestal korter, bieden minder mogelijkheden voor afleiding en maken het makkelijker om vast te houden aan de agenda. Dus zorg ervoor dat je geen fantoom wordt in je eigen bedrijf door het implementeren van robuuste video-conferencing-systemen. Op deze manier kunnen je collega’s je zien praten in plaats van dat ze luisteren naar een stem zonder lichaam.

2. De juiste technologie is van het grootste belang, maar kijk ook eens naar de werkomgeving thuis. Die moet er professioneel uitzien: rustig, netjes en kantoorachtig. Zorg ervoor dat er geen deur achter je rug is. Want familieleden die in- en uitlopen, dat ziet er onprofessioneel uit. De verlichting moet bijdragen aan de kwaliteit van het beeld dat je voorschotelt aan de rest van je team. Pas op voor felgekleurde kleding: die kan op video een rare schittering geven.

Productiviteit

Zoals elk bedrijf met thuiswerkers je kan vertellen: die zijn vaak productiever dan op kantoor, en juist zeker niet minder productief. Mijn werkgever publiceerde de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat telewerkers tot 39 procent productiever zijn dan kantoormedewerkers - dit biedt aanzienlijke financiële en zakelijke voordelen. En wij doen wat we zeggen: ongeveer 90 procent van de onze medewerkers werkt gedeeltelijk of fulltime op afstand. Video-conferencing (vooral mobiele) speelt een belangrijke rol in een flexibelwerkenstrategie. Hierdoor kunnen medewerkers face-to-face communiceren met zowel collega's als klanten, waar ze ook zijn. Nu flexibele werktijden invoeren, betekent dat bedrijven de komende jaren de voordelen ervan plukken.

Door het omarmen van flexibele werktijden kunnen bedrijven - groot en klein - kosten besparen en hun productiviteit verhogen. Daarnaast zijn ze in staat de werk-privébalans van hun medewerkers aanzienlijk te verbeteren; een balans die essentieel is voor het behouden van medewerkers. Iedereen heeft verschillende fasen in zijn of haar leven, waarbij een baan van negen tot vijf meer of minder handig is. Medewerkers de keuze geven, kan een stimulans zijn om ze op de lange termijn aan de organisatie te binden.

Uiteindelijk leidt het nieuwe werken tot productievere medewerkers die, ongeacht de locatie, beter kunnen samenwerken.

Hilde Verlee, country sales director Benelux Polycom

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Begrijp me niet verkeerd, ik werk al jaren flexibel en zou niet anders willen. Ik ben echter niet doorsnee.

Vind het artikel rommelig opgesteld en enerzijds wat verouderd, anderzijds worden er wel beweringen gedaan, maar mist er een bron naar bijvoorbeeld een rapport waarnaar wordt verwezen.

Dat HNW in 1 bedrijf werkt, zegt niet veel over een ander bedrijf, daarnaast is er nogal een cultuur verschil in diverse landen en is video conferencing absoluut geen complete vervanger voor face-to-face, daarnaast leen HNW zich niet voor iedere functie en ook niet elk persoon geschikt om HNW te omarmen. Veel mensen hebben wel behoefte aan een vaste werkplek en de wegen worden ook steeds beter.

Daarnaast ligt de nadruk niet vooral op technologie of op een fijne werkplek thuis, maar op de organisatorische verandering en aansturing die nodig is.

Of een overstap op locatie onafhankelijk werken loont is dus zeer afhankelijk van veel facetten.

Om af te sluiten met een tegengeluid:

Yahoo is het thuiswerken verboden omdat het *niet* werkte en er zeer veel misbruik van werd gemaakt en werknemers totaal geen loyaliteit meer voelde met de organisatie.

goh, wat kunnen die Sales directors toch lekker een eind kleppen.

Toch een opmerkelijke opinie als een sales director, niet direct de meest wetenschappelijke beroepsgroep, uitkomsten van onderzoek bagataliseert.

Maar misschien moet ik zeggen 'baggertaliseren' omdat de auteur (of PR bureau) zich vooral lijkt te richten op de (non-productieve) randzaken waarbij het meer gaat om het beeld dan de inhoud. En daarmee worden volgens mij precies de conclusies van het onderzoek bevestigd, technologie is enkel maar een middel.

Of het een broodje aap verhaal is of niet weet ik niet maar naar verluid was er een Amerikaan die zijn thuiswerk uitbesteedde aan een Indiaas IT bedrijf. De beste man had het werk op afgesproken tijden klaar en voldeed verder aan de verwachtingen. Maar toch toen de werkgever hier achter kwam werd hij ontslagen.

Een vriend van mij die 4 dagen in de week thuis werkte en daar naar eigen zeggen maximaal 1 dag werk kwijt aan was en de rest van de tijd met World of Warcraft bezig was.

Zelf heb ik in het verleden ook wel eens 2 weken bij een klanten gezeten maar er absoluut niets te doen was en er eigenlijk sprake was een dood en doodsaaie aanwezigheidspremie. Dat had ik liever thuis gedaan.

Wat van toepassing hier is, is het aloude: YMMV

Kunnen advertorials niet als zodanig gekenmerkt worden?

Johan, naar mijn weten was dat verhaal van die virtuele assistent waar (je eerste zin). Die man hadden ze meteen manager moeten maken!

Zelf maak ik ook regelmatig gebruik van sites als Elance.com en oDesk.com. Werkt prima en zij helpen mijn doelstellingen te halen.
Freelancer.com deed ik ook veel mee, maar dat zijn boefjes geworden die de boel belazeren op de grens van wat mag en kan.

Misschien leuk deze eens te lezen:
http://www.e-wayout.nl/nieuws/reactie-op-artikel-eenzame-thuiswerker-in-bd/


het kan wel degelijk, maar dit gaat verder dan alleen een polycom voor videoconferencing!

Ik maak al jaren gebruik van HNW en ik vind het een mooie oplossing. In de ochtend mijn tijd benutten tot de files opgelost zijn en daarna naar kantoor of klanten, lekker doorrijden, geen verspilling van brandstof en tijd in de file en lekker efficiënt.

Ik vind dit artikel vrij eenzijdig en alleen vanuit techniek naar dit verschijnsel kijkt. Je kunt niet alleen met technische realisatie zeggen dat je HNW geïmplementeerd hebt.

Lees het artikel: Het Nieuw Werken op zich werkt niet

http://www.computable.nl/artikel/opinie/management/4299860/2379250/het-nieuwe-werken--op-zich-werkt-niet.html

Als organisatie moet je nog meer doen dan alleen ict zaken. Denk aan Leiderschap 2.0, medewerker 2.0 en nog meer.


@Reza,
Denk ook aan Kalibratie 2.0 ;-)

Tja, als je daar nu nog eens een open deur over intrapt terwijl je 'saleswise' eigenlijk gewoon een product had neer kunnen zetten.... achter de vervagende muziek aan natuurlijk.

Goed om te zien dat er zo veel interesse en enthousiasme is rond HNW en flexibel werken. Ik moet wel zeggen: HNW is zeker niet geschikt voor alle functies, noch draait het alleen om technologie. Daarom is het belangrijk dat zowel werkgevers als werknemers goed voorbereid zijn op flexibel werken. Een van de belangrijkste aspecten hierin is cultuurverandering. Het is essentieel dat alle teamleden zich gewaardeerd en gesteund voelen – waar ze ook zijn. Er zijn namelijk werknemers die zich zorgen maken dat ze thuis of ergens anders ‘off-radar’ zijn en daardoor minder kans maken op promotie. Regelmatig managementbijeenkomsten en -gesprekken bijwonen is dan ook belangrijk, omdat ze dan de bevestiging kunnen krijgen dat het werk dat ze doen wordt erkend en gewaardeerd. Dat werknemers thuis mogen werken toont aan dat je vertrouwen hebt in hun prestaties. En uit Nationaal Onderzoek Het Nieuwe Werken 2013 ( http://www.executive-people.nl/executive_people/8/699/nationaal_onderzoek_het_nieuwe_werken_2013___hnw_is_balanceren_.html ) blijkt ook dat 70 procent van de respondenten vertrouwen in medewerkers de belangrijkste succesfactor voor het nieuwe werken vindt. Maar het is misschien goed om bepaalde dagen te plannen voor face-to-face-meetings totdat ze gewend zijn op afstand te werken.

Het invoeren van flexibel werken in je organisatie kan niet alleen kosten besparen en de productiviteit vergroten – het kan ook zorgen voor een drastische verbetering van de balans tussen werk en privé voor het personeel. Dit kan helpen om de meest gewaardeerde mensen in de organisatie vast te houden. Iedereen kent diverse fases in zijn of haar leven waarin een traditionele negen-tot-vijfmentaliteit niet de meest praktische oplossing is. Door werknemers deze vrijheid te geven, vergroot je als organisatie de kans dat het personeel langer binnen de organisatie blijft. Elke onderneming die werkt met personeel op afstand, kan beamen dat deze mensen vaak zelfs productiever zijn dan diegenen die op kantoor werken. Meer tips over flexibel werken? Volg @PolycomEurope.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-10T10:14:00.000Z Hilde Verlee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.