Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mobiel solliciteren doe je zo

Sollicitaties verlopen steeds vaker via social media. Dat is in de it-branche ook aan de orde van de dag. Een WhatsApp berichtje sturen om meer te weten te komen over je nieuwe baan? Het kan. Solliciteren via Skype of Facetime? Ook dat kan. Allemaal handig met je mobiel. Dit vereist niet alleen een andere manier van werken voor jou als sollicitant. Heb jij net jouw it-droombaan voorbij zien komen op Facebook? Dit zijn een aantal zaken om op te letten bij solliciteren via social media.

Die feestfoto op Facebook? Dat kan zeker. Als het past bij wie jij bent natuurlijk. Wees bewust van je digitale footprint en wat je uitstraalt door het posten van bepaalde foto’s op je social media. Let er vooral op dat je niet alles openbaar en dus zichtbaar voor iedereen hebt. Als je solliciteert via social media is het belangrijk goed na te gaan welke informatie je hiermee prijs geeft. Is je gebruikersnaam professioneel genoeg? Welke pagina’s vind je leuk op Facebook? Hoe heb je laatst gereageerd op Twitter? Alles is zichtbaar.

Als je met een potentiële werkgever communiceert via WhatsApp let dan even op je profielfoto. Sommige profielfoto’s zijn leuk voor vrienden, maar geven een minder goede eerste indruk aan je nieuwe werkgever dan je wellicht zou willen.

Kort en bondig

Die motivatiebrief schrijf je niet even op je mobiel. Maar ook via social media wil je meer informatie over jezelf kwijt in bijvoorbeeld dat LinkedIn connectieverzoek of die tweet. Solliciteren via social media vraagt om bondige teksten en dus creativiteit. Probeer niet alle informatie in één post te stoppen en verstuur ook niet drie berichten omdat het anders niet past. Kies zorgvuldig wat je wilt zeggen en hoe verleidelijk ook, gebruik geen WhatsApp-taal in je eerste contact. Niet iedereen houdt van smileys.

Neem de tijd, maar reageer ook op tijd

Op social media heb je over het algemeen vluchtiger contact met je vrienden en kennissen. Het grote voordeel is dat het allemaal net even wat sneller kan gaan. Maar neem voor het eerste contact met je potentiële nieuwe werkgever wel even goed de tijd. Lijkt deze it-baan je echt leuk? Verwoord je met die post de juiste indruk? Je maakt alsnog maar één keer een eerste indruk. En stuur je die tweet, zorg dan ook dat je bereid bent om snel te reageren. De reactiesnelheid van Twitter is immers anders dan met een e-mail.

Bereid je videocall goed voor

Wie weleens privé belt via WhatsApp of Facetime weet dat er veel meer bij komt kijken dan een gewoon telefoongesprek en zelfs een live gesprek. Alles is zichtbaar, het beeld is niet altijd even scherp en flatteus in beeld komen is niet altijd even makkelijk. Vooral in de it-branche worden videosollicitaties veel gebruikt. Het is handig omdat je niet hoeft te reizen om elkaar toch te zien, maar een videocall als sollicitatiegesprek vergt net even een andere voorbereiding. Neem hiervoor dan ook goed de tijd!

Gian Zandonà, managing director bij Monsterboard

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-27T11:25:00.000Z Gian Zandonà
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.