Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe vrij is Radio Free Europe?

Een kleine opmerking bij het stuk van Hellen Kooijman over de Armeense ict (Computable 21 van 24 mei): Radio Free Europe is geen onafhankelijke persdienst, maar een propagandazender van de Amerikaanse overheid die momenteel zijnzetel heeft in Praag.

De financiering kwam vroeger uit het budget van de CIA, hoe het nu is weet ik niet. Deze informatie valt na te trekken uit Amerikaanse bronnen, wellicht ook via de informatiedienst van de ambassade van de VS. De zender richt zich thans in het kader van de strijd tegen het terrorisme op Centraal Azië (Irak, Iran, Afghanistan). Vandaar ook de zwarte bewaking van het RFE-gebouw in Praag.
Bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van de informatie van de radiozender dient men met deze feiten rekening de houden; behalve als het er niet toe doet welke die informatiebron is. Soms is het door de zender gebruikte cijfermateriaal ietwat naar één kant gekleurd; ten gunste van Europese landen bijvoorbeeld.
Ik denk overigens niet dat de kwaliteit van het interessante artikel te lijden heeft gehad van de gebruikte bron.

Naschrift

Dit is echt nonsens. Als er tegenwoordig één onafhankelijke informatiebron is voor Oost Europa, dan is het Radio Free Europe wel. Dat werd en wordt door communisten wellicht anders gezien, want inderdaad had de CIA invloed op de zender tijdens het communistisch regime. Maar daar zijn we gelukkig al tien jaar vanaf.
(RED)

 
Ton Macel

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-21T00:00:00.000Z Ton Macel
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.