Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Virtualisatie binnen twee jaar belangrijkste technologie

"Als we gaan kijken naar de wereldwijde inrichting van serverruimten, begint virtualisatie hand over hand toe te nemen. Tegen 2010 zal virtualisatie de belangrijkste technologie voor de it- afdelingen zijn." - Gartner

Volgens cijfers van Gartner zijn er momenteel ongeveer 540.000 virtuele servers in de wereld. In 2009 zijn dit er meer dan 4 miljoen. In een wereld waar de grotere bedrijven zich steeds drukker maken over hun elektrische rekeningen, schijfruimte en hardwarekosten, wil men steeds meer groen in de serverruimtes, alles moet milieuvriendelijker en makkelijker te onderhouden (zie kader). Ook hierin kan virtualisatie (door consolidatie) een belangrijke rol spelen.

"Meer dan 90 procent van de ondervraagden zegt te virtualiseren om te besparen op stroomkosten en ruimte", zegt Thomas Bitmann van Gartner. "Wij geloven dat virtualisatie de verkoop van x86-servers, de markt in 2007 met 4 procent verkleind heeft en dat dit in 2009 nog veel groter zal worden."

Zal groter gebruik van virtualisatie dan ook automatisch leiden tot mindere verkoopcijfers van de fysieke servers? Gartner zegt van wel. "Des te meer taken je door één server kan laten doen, des te minder servers je nodig hebt. Als je alleen al ziet dat de grote bedrijven als Dell, HP en Sun besluiten om de kleine systemen te vervangen door zware storage en een server met een grotere reken- en geheugencapaciteit, zegt dat alleen maar iets over de aankomende periode."

Waarom nu dan virtualisatie?

Een aantal voordelen:
- Doordat virtuele machines slechts uit bestanden bestaan, zijn de virtuele machines eenvoudig te verplaatsen.
- Het is op termijn een goedkopere oplossing voor grote omgevingen.
- Ook is het makkelijker om een virtuele machine volledig te back-uppen. Ook is er een mogelijkheid tot het garanderen van hoge beschikbaarheid (VMware's VMotion).
- Virtuele machines werken als normale servers; het besturingssyteem op een virtuele machine weet niet dat hij virtueel draait.
- Virtuele machines zijn onafhankelijk van fysieke hardwareveranderingen. Wijzigingen in de fysieke server hebben dus geen gevolg voor de virtuele machine.

Laurens van Gunst
Virtualization Specialist
ilionx

Groene IT

"Een zakelijke pc stoot per jaar gemiddeld één ton kooldioxide uit, net zoveel dus als een vliegtuigstoel van Amsterdam naar Caïro. De miljoenen zakelijke pc's in Nederland zijn slechts kleinvervuilers vergeleken met de energieslurpende datacenters. Opmerkelijk genoeg worden prijzen van datacenters nog steeds per vierkante meter berekend en niet op basis van energieconsumptie. Dat is vreemd als je bedenkt dat energie een veel grotere kostenpost is dan de vastgoedprijs. Bladeservers zijn de suv's van de it. Een gemiddeld rekencentrum van 1000 vierkante meter verbruikt meer energie dan 8000 gloeilampen van 60 watt. Daar komt nog bij dat alles 24x7 in de lucht is, terwijl het zelden op volle belasting wordt gebruikt. De miljoenen die bedrijven en overheden betalen voor het aanlaten staan van hun it, is dus grotendeels weggegooid geld." - Marco Gianotten, Directeur Digital Boardroom
Bron: Management team Juni 2007

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-19T15:56:00.000Z Laurens van Gunst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.