Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ET is terug!

Uiteraard, it is overal. Dat is een waarheid die al vaak genoeg besproken is. Door deze uitgestrektheid verandert de rol van de it-manager echter snel. Je kunt immers moeilijk iemand aanstellen die verantwoordelijk voor zo'n uiteenlopend speelveld als it. En dat merk je in de dagelijkse gang van zaken.

Bedrijven die een echte cio hebben zijn op één hand te tellen en tijdens het zakendoen zitten we steeds vaker met verschillende mensen aan tafel. Mensen die verstand hebben van zowel it als van een toepassing daarvan. Een verandering die kansen oplevert, als je er juist mee weet om te gaan.

Vanuit mijn vakgebied zie ik onder andere de samensmelting van elektrotechniek en it. De facilitaire inrichting van bedrijfsgebouwen is dusdanig hightech geworden dat het bijna gelijkstaat aan de inrichting van een datacenter. Een beetje modern bedrijfspand is eigenlijk één groot datacenter. Alles staat met elkaar in verbinding.

Een heet hangijzer sinds enige tijd is energieverbruik. Hoe spring je zo zorgvuldig mogelijk om met bestaande bronnen? Uit vele berekeningen bleek al snel dat it de grote boosdoener is. Maar wat betekent dat? Wat is it? Zoals ik al aan het begin zei: it is overal. Dus zou er ook overal energie te besparen zijn. Het houdt dus niet op bij de it-manager of systeembeheerder. IT wordt vervangen door ET, wat in dit geval staat voor energy technology. Het heeft echter veel weg van zijn vriendelijke, buitenaardse naamgenoot: iedereen kijkt in het begin raar op, maar de kracht van ET blijft niet onopgemerkt, waardoor de interesse snel zal stijgen.

Het speelveld is dus in beweging en inmiddels al sterk veranderd. Mijn contactpersonen hebben een (ver)nieuw(d) verhaal en andere wensen. Een uitdaging, maar bovendien een kans. Verschillende wensen staan immers voor meerdere oplossingen. Met standaardoplossingen kom je niet ver. Flexibiliteit en schaalbaarheid is het devies; ieder zijn eigen wens. Wie het beste kan omgaan met het veranderende speelveld, behaalt uiteindelijk de meeste successen.

Wim Hendriksen, Benelux country manager van APC

Eerder verschenen op Channelweb.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-17T10:43:00.000Z Wim Hendriksen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.