Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Liever een giraffe

Computable Expert

Dick Stegeman
Vennoot, IHomer. Expert van Computable voor de topics Management en Maatschappij.

Van de week kwam ik William tegen. William stelde zich netjes voor en noemde zich daarbij een Strategy Consultant en wel van de senior soort. Zijn rol is een beetje rondkijken, een onafhankelijke analyse maken en netjes opschrijven wat de raad van bestuur wil horen. Op zich niks mis mee, als hij maar niet pretendeerde een 'helicopter view' te hebben. Want als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan een he-li-cop-ter-view.

Maar, eerlijk is eerlijk, hoogst waarschijnlijk ziet William het goed en heeft hij natuurlijk altijd gelijk. Waarschijnlijk heeft hij een breed gezichtsveld en hoeft hij zich niet te storen aan de details. Waarschijnlijk zit hij met zijn hoofd in de wolken en heeft hij nooit modder aan zijn schoenen gehad. Hij heeft nooit de harde werkelijkheid van de echte wereld mogen ervaren. Hij heeft geen idee wat zijn theoretisch juiste model teweeg brengt bij mensen van vlees en bloed. Hij heeft geen weet wat mensen echt motiveert en hoe je die bron van energie aanboort. Nee, verheven boven het volk, cirkelt William wat rond en komen met een 'briljant' advies.

Zoals gezegd, ik heb niks met het type William. Geef mij dan toch maar de mensen met praktijkervaring, die weten wat het betekend als je de organisatie wijzigt en die snappen hoe je veranderprocessen laat dragen door de mensen uit de organisatie. Mensen die met de poten in de modder hebben gestaan, hun sporen verdiend hebben en op een inspirerende wijze de ideeën en gedachten weten los te maken. Mensen die snappen dat niet zij de wijsheid hebben, maar dat alle kennis en kunde al in de organisatie aanwezig is. Kennis die al lang wacht om aangeboord en bevrijd te worden. Kennis en energie die eenmaal aangeboord een organisatie kan laten transformeren zoals een rups in een vlinder veranderd.

Nee, voor mij geen helicopters. Geef mij inplaats daarvan maar een giraffe. Een giraffe die met vier poten in de modder staat en toch verder kijkt dan de rest. Een giraffe die ziet wat eraan komt en zelf onderdeel van de verandering is. Een giraffe die in de werkelijkheid leeft en echt contact maakt met zijn omgeving. En bovenal, een giraffe die zijn nek boven het maaiveld durft uit te steken en vanuit innerlijke overtuiging ergens voor gaat. De wereld wordt een stuk mooier met meer giraffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Als de giraffe voldoende is gegroeid om om zich heen te kunnen kijken en zaken te duiden, dan istie te oud en moetie weg ;-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-23T12:24:00.000Z Dick Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.