Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ICT is niet 'groen'

Computable Expert

Alex van Hout
Principal IT architect, Andarr. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur, Beheer en Maatschappij.

Ict is niet groen, een boom is groen. Maar zoals de mens niet zonder boom kan, bestaat onze maatschappij niet meer zonder ict.

Om een branche welke volledig draait op, met veel energie en zeldzame aardmetalen gemaakte apparaten groen te noemen is natuurlijk een gotspe. Gelukkig is er de laatste jaren veel verbeterd in het 'groener' worden van de ict.

Als eerste is er het duurzaam gebruik van apparatuur, door virtualisatie wordt de huidige hardware veel efficiënter gebruikt. En zolang onze cloud niet stiekem draait in een Chinese datacentrum, die wordt gevoed door een kolen centrale, is ook deze laatste hype een hulpmiddel om de ict zelf efficiënter in te zetten. Koeling met buitenlucht en water heeft er toe geleid dat ook het op temperatuur houden veel minder energie kost dan voorheen.

Ten tweede is er natuurlijk het gebruik van ict om zaken duurzamer te maken. Met de juiste planningssoftware hoeft een vrachtwagen niet leeg terug te rijden, maar kan deze optimaal gebruikt worden.

We moeten echter nog een lange weg gaan. Het is niet te begrijpen waarom een taxichauffeur zijn motor altijd laat draaien. Maar wij laten onze ict apparatuur ook dag en nacht aanstaan. Daar hebben we dan opeens allerlei excuses voor!

Laten we dus de hand in eigen boezem steken: Door te kijken naar wat de eindgebruiker echt nodig heeft kunnen we met 'Smart Provisioning' zorgen dat we uit zetten wat we niet gebruiken, en wat we moeten gebruiken zo optimaal mogelijk te gebruiken. De harde schijven blijven natuurlijk een uitdaging, maar die worden gelukkig in rap temp vervangen door solid state disks (ssd).

Ict zelf is niet groen, maar als we het duurzaam inzetten en het dan een toegevoegde waarde laten hebben om de complete bedrijfsomgeving duurzamer te maken zijn we op de goede weg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Naast bovengenoemde verbeteringen zijn er Green IT initiatieven die zich richten op het energieverbruik van software applicaties. Agentschap NL (onderdeel van het Ministerie van EL&I) biedt vanuit het MJA programma (meerjarenafspraken energie-efficiency) de mogelijkheid gesubsidieerd Green IT scans op software applicaties te laten uitvoeren. Een dergelijke scan geeft inzicht in het energieverbruik van een applicatie onder verschillende omstandigheden en levert aanbevelingen op voor het terugdringen van het energieverbruik.
Via de volgende link is meer informatie over de Green IT scans te vinden:
http://bit.ly/dMLUM2

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-21T15:23:00.000Z Alex van Hout
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.