Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het is tijd voor Revolutie 2.0

Computable Expert

Dick Stegeman
Vennoot, IHomer. Expert van Computable voor de topics Management en Maatschappij.

Ik heb deze week mijn democratische plicht weer gedaan en mijn stem uitgebracht. Niet met het idee dat het echt wat gaat uitmaken welke grijze partij ik kies, maar gewoon omdat ik geloof in het principe van democratie. Terwijl ik naar het stemlokaal liep bedacht ik mij wat een rare wezens wij mensen eigenlijk zijn.

De geschiedenis leert dat menig volk bereid is haar leven te geven in de strijd voor democratie. Kijk maar eens naar landen als Libië en Egypte waar het nu heel actueel is, maar elk land heeft wel een min of meer bloedig verleden bij het verkrijgen van democratie. Wanneer een volk die zwaar bevochten democratie bereikt heeft, wat doen zij er dan mee? Dan kiest men er gewoonlijk voor om kennis en energie ter beschikking te stellen van een dictatuur door in loondienst te gaan.

Als je het goed bekijkt hebben ondernemingen veel weg van landen als Libië, Tunesië en Egypte en zijn de ceo's en bestuur niet te onderscheiden van de Mubaraks en Khadaffi's en hun regeringen. Met alleenheersers aan het roer die beslissen over 'leven en dood', lees 'werk of bijstand'. Allenheersers ook die niet aan de indruk ontkomen een hogere prioriteit te stellen voor zelfverrijking en veel lager voor de lange termijn van de organisatie. Alleenheersers ook die naar buiten toe zonder blozen kunnen uitleggen waarom die massaontslagen noodzakelijk waren.

Organisaties ook die 'belastingen' inhouden waar menig land zich voor zou schamen. Ik heb zelf bij een consultancy organisatie gewerkt waar de omzet louter bestond uit gewerkte uren maal het tarief. In die organisatie heette de belasting met een mooi woord de 'Overhead Recovery Rate'. De uitkomst van een jaarlijkse berekening was dat voor elke gewerkte euro er 0,70 euro aan belasting moest worden ingehouden. Die belasting was nodig om de organisatie draaiende te houden. Bij dit soort belasting is niet verwonderlijk dat meer en meer mensen een eigen koninkrijk stichten en zzp'er worden.

Het wordt dan ook tijd voor Revolutie 2.0 en daarmee de bevrijding van deze dictatuur. Het wordt tijd dat medewerkers zelf hun leiders kunnen kiezen, invloed hebben op de hoogte van de belasting en waar het aan uitgegeven wordt. Het wordt tijd dat leiders inzien dat de medewerkers er niet voor hen zijn, maar dat zij er zijn voor de medewerkers. Het wordt dus tijd dat wij bewust kiezen voor welke organisatie wij willen werken. Persoonlijk verkies ik een democratische onderneming met een type Rutte of desnoods een Balkenende boven een dictatuur met de Khadaffi's van deze wereld. Wie doet er mee aan De Nieuwe Revolutie?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ben je zo'n pakweg een eeuw te laat. Toen werden er nl. vakbonden opgericht. Alleen lijken ze door de tijd zijn ingehaald toen er een grootschalige weelde in ons land neerdaalde en het volk zich gemiddeld gezien meer opwind over het salaris van een bekende nederlandse voetballer dan zijn/haar directeur. Die blijft ondertussen gewoon doorgaan met het onevenredig verhogen van de salarissen en bonussen.
Dus als je al sterk wilt maken voor een nieuwe revolutie sluit je dan gewoon aan bij de vakbond en vecht mee tegen de uitbuiting van de onderste lagen van onze samenleving.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-04T16:12:00.000Z Dick Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.