Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Ik heb een droom

Computable Expert

Dick Stegeman
Vennoot, IHomer. Expert van Computable voor de topics Management en Maatschappij.

De strijd tegen onderdrukking en ongelijkheid is van alle dagen. Eén van de bekendste strijders is wel Martin Luther King. De charismatische strijder en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede predikte geweldloosheid en kwam uiteindelijk door een aanslag om het leven. Zijn 'I have a dream'' toespraak is legendarisch en een inspiratiebron voor velen. Zo ook voor mij.

Net als Martin Luther King heb ik ook een droom. Een droom waarin loonslavernij afgeschaft is. Een droom waarin managers en medewerkers elkaars gelijken zijn. Als ik zijn beroemde speech naar deze tijd zou verplaatsen zou het iets worden van:

Ik heb een droom dat op een dag organisaties zullen opstaan en de ware betekenis van het credo zúllen naleven: Wij vinden de volgende waarheden vanzelfsprekend: dat alle mensen gelijk geschapen zijn. Ik heb een droom dat op een dag, in de luxe directiekamers van organisaties, de zonen van voormalige loonslaven en de zonen van voormalige managers in staat zullen zijn samen aan te schuiven aan een tafel van broederschap. Ik heb een droom dat op een dag zelfs grote beursgenoteerde organisaties, organisaties die blakeren in de hitte van onrecht en blakeren in de hitte van onderdrukking, veranderd zullen worden in een oase van vrijheid en gerechtigheid. Ik heb een droom dat mijn kinderen op een dag zullen werken in een organisatie waar zij niet beoordeeld zullen worden op hun rang, maar naar de inhoud van hun werk. Ik heb een droom vandaag.'

Geen verkeerde droom toch? Maar als ik dan wakker wordt kan ik nog wat dagdromen en gaat mijn droom verder. Ik droom dat vakmanschap in ere hersteld wordt en bij organisaties weer voorop komt te staan. Ik droom dat mensen het recht en de mogelijkheden terugkrijgen om trots te zijn op het werk dat zij leveren. Ik droom dat medewerkers bevrijd worden van procedures en bureaucratie en hun tijd zonder afleiding kunnen besteden aan hun vak. Ik droom dat er een rechtvaardige verdeling van inkomsten is. Ook ik heb een droom vandaag.

Mensen ontkennen of bagatelliseren de hedendaagse ketenen van slavernij. Mensen klagen daarentegen wel in privékring over onderdrukking en onrecht. Mensen noemen mij een dromer, een idealist en naïef. Dat is waarschijnlijk allemaal waar, maar ik doe tenminste wat met mijn droom. En jij? Durf jij ook te dromen en je dromen waar te maken?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Dick,

mooi dat je een droom hebt, maar wat doe je dan precies om het waar te maken. Dat haal ik er niet uit.

Dick,

mooi dat je een droom hebt, maar wat doe je dan precies om het waar te maken. Dat haal ik er niet uit

Ik zou dat ook graag willen weten.

Hi daydreaming realist en Maria,

leuk dat jullie interesse tonen hoe ik mijn droom waar maak. Ik probeer dat met het neerzetten van een nieuwe organisatie invulling aan te geven. Wij zien onszelf niet als een traditionele organisatie maar proberen alles wat hierboven staat waar te maken. Zaken als zelfsturende teams, mensen bepalen zelf wat, wanneer en en hoe zij werkzaamheden uitvoeren, coachen en belonen elkaar, bepalen waar geld aan uitgeven wordt, delen de winst en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik mag geloof ik niet teveel reclame maken op dit forum, dus als jullie meer willen weten ben ik altijd bereid dit offline toe te lichten. Mijn contact gegevens zijn op onze website te vinden.

Beste Dick Stegeman,

Mijn naam is Kerem Ugis, en las verhaal over u droom.
En ik was diep onder de indruk het deed me zelfs inspiratie.
Ik heb ook een soort gelijke droom. Ik ben bezig met een website waar ik mijn ideeën op kwijt kan.Ik heb al een hoop mensen die die mijn plannen willen ondersteunen. Alleen zou ik nog wel een klein beetje hulp kunnen gebruiken! Zou u mij niet kunnen helpen met tips en tricks.
Zou u contact met me kunnen op nemen? Mijn E-mail adres is: Kerem_Ugis19@hotmail.com

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-02T09:38:00.000Z Dick Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.