Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Groei third party maintenance onstuitbaar

Dit artikel delen:

In 2017 herstelde de economie zich en zien we bedrijven weer volop investeren in verouderde infrastructuren. Het gaat hierbij vaak om een gedeeltelijke vervanging van de infrastructuur en continuering van bestaande omgevingen. Om dit te bekostigen, zien wij een toenemende acceptatie van third party maintenance (tpm), waarbij een merkonafhankelijke derde partij zorgt voor het onderhoud van apparatuur die buiten de serviceprogramma’s van de hardware-leveranciers valt.

Bij de serviceprogramma’s van hardware-leveranciers wordt vaak geadviseerd de hardware elke drie tot vijf jaar te vervangen, ongeacht of dit ook daadwerkelijk noodzakelijk is. Niet alle apparatuur hoeft immers vervangen te worden, alleen omdat de fabrikant dat dicteert. Het merendeel van de klantinfrastructuur is vaak nog prima geschikt om in te zetten, ook na het verlopen van het servicecontract met de fabrikant. Maar de klant wil natuurlijk wel service in geval van problemen.

Na de garantieperiode zijn de tariefstijgingen voor onderhoud door de fabrikant echter fors, waardoor vervanging aantrekkelijker lijkt. Bedrijven vinden steeds vaker de weg naar third party maintenance (tpm)-partijen, zoals Econocom, en zien tot wel 70 procent lagere kosten dan bij de fabrikant. Bovendien is de kwaliteit van tpm vergelijkbaar of zelfs beter dan die van de fabrikanten zelf. Dit is overigens al diverse malen bekrachtigd door onafhankelijk onderzoek van Accenture, die tpm-diensten zelfs een ‘no-brainer’ noemt.

Zeker als je infrastructuur uit verschillende merken bestaat, heb je te maken met verschillende onderhoudscontracten en sla’s. De risico op verwarring neemt toe, waardoor de rollen en verantwoordelijkheden onduidelijk zijn. Een tpm biedt je één contract, één factuur en één telefoonnummer voor het onderhouden van je volledige infrastructuur.

De verwachting is dat de groei van tpm zich ook in 2018 onverminderd zal doorzetten. En niet alleen voor de interne infrastructuur, ook cloudproviders zijn gebaat bij betaalbare service en onderhoud voor hun datacenters door een tpm-partij. Systemen kunnen tegenwoordig aangeven dat er een incident aankomt. Zo worden problemen geïdentificeerd voordat er een impact is voor de gebruikers: 24/7-monitoring van de gezondheidstoestand van de hardware, met pre-failure alerts, automatische call logging en engineer dispatch. De meeste vendoren bieden dit aan, maar beperken zich tot hun eigen systemen. Een tpm biedt uniforme proactieve support aan voor alle systemen, ongeacht het merk in het datacenter: één monitoring node, één console, één escalatieproces.

Paul van de Bosch, managed services professional bij Econocom

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 01/2018.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-10T10:41:00.000Z Paul van den Bosch
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.