Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

4G en bedrijfsnetwerk integreren

Dit artikel delen:

Expert

Olav van Doorn
CEO, Custom Connect BV. Expert van voor het topic .

4G mobiele communicatie en het vaste datanetwerk zijn twee verschillende werelden. Toch vullen de twee kanalen elkaar goed aan. Tenminste, als ze integraal worden beheerd. Blended connectivity is een veelbelovende trend in datacommunicatie en loopt vooruit op de introductie van 5G over een paar jaar.

Blended connectivity is een scenario voor het integreren van vaste en mobiele communicatie tot een netwerk dat 4G (en straks 5G) benut voor het aansluiten van mobiele, of moeilijk toegankelijke devices, dan wel om additionele backup- mogelijkheden te creëren.

Blended connectivity integreert twee afzonderlijke infrastructuren tot één sd-wan-ready management-omgeving. Er ontstaat een dynamische mix van datatransport via vaste netwerken (glas & koper) en mobiele netwerken (3G, 4G en 5G) dat zich in performance, uptime en beheer voordoet als één homogeen netwerk, zonder dat de gebruiker er iets van merkt. 4G is van significante meerwaarde bij het verhogen van de continuïteit en flexibiliteit van bedrijfskritische communicatie.

Tegenwoordig zijn tal van innovatieve businessmodellen gebaseerd op mobiele toegang. Het end-to-end-transport van de daarmee gepaard gaande datastromen moet veilig, betrouwbaar en high-performing zijn - vanaf de 4G-devices tot in de bedrijfskritische applicaties. Door de ether, over de vaste infrastructuur, door het datacenter, in de applicaties en weer terug. In een blended connectivity-omgeving profiteert 4G daarom van de redundanties in de vaste infrastructuur.

Blended connectivity opent tal van deuren. Bedrijven kunnen hun time-to-market versnellen omdat 4G in connectiviteit voorziet op afgelegen locaties waar de gebruikelijke verbindingen niet beschikbaar zijn. Internet of things-initiatieven zijn gemakkelijker te ontplooien als de end-to-end-connectie van het device tot het datacenter zeker en veilig is.

Hoe dat kan werken? Neem een internationaal bedrijf dat in Shanghai snel een vestiging wil openen en daarvoor aansluiting op internet nodig heeft. De lokale carrier heeft weken nodig om een aansluiting te regelen. Dankzij 4G is er direct internettoegang. Als de vaste aansluiting na een paar weken eenmaal gerealiseerd is, blijven de 4G-aansluitingen in gebruik, als backup voor als de vaste verbinding eruit komt te liggen (wat ter plekke regelmatig voorkomt) en als additioneel kanaal voor minder bedrijfskritisch internetverkeer. Met blended connectivity bepaalt het bedrijf zelf welk verkeer met welke quality of service over welk kanaal gaat.

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 01/2018.)
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-15T10:33:00.000Z Olav van Doorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.