Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Systeembeheer verschuift ook naar de cloud

Dit artikel delen:

Computable Expert

ing. Wilco Ravestein
Country Manager Benelux, PAESSLER. Expert van Computable voor de topics Management en Mobility.

Alle bedrijven maken inmiddels gebruik van de cloud. Maar hoever durven ze hierin te gaan? Besteden ze daadwerkelijk alles uit of houden ze het beheer en de monitoring van de infrastructuur liever on-premises?

Begin dit jaar vroeg Paessler aan meer dan tweeduizend systeembeheerders wereldwijd of en hoe zij de cloud inzetten. De respondenten gaven massaal aan dat zij steeds vaker kiezen voor de cloud. De populairste cloudtoepassingen zijn webhosting, blog- en contentbeheer, e-mail en bestandsuitwisseling. In 2018 verwachten systeembeheerders complexere bedrijfstoepassingen ook naar de cloud te verplaatsen, zoals applicaties voor netwerkbeheer, back-up-oplossingen en crm-systemen.

We zien dus een verschuiving naar de cloud. Dat geldt ook voor applicaties voor beheer en monitoring, die traditioneel on-premises werden geïnstalleerd. Beheer en monitoring in de cloud heeft - net als andere cloudoplossingen - voordelen. De configuratie gaat stukken sneller en de cloudprovider neemt veel taken over, waardoor de to-do-lijst van de systeembeheerder korter wordt. Bovendien is een cloudoplossing schaalbaarder en in veel gevallen goedkoper dan een on-premises-oplossing.

Grip verliezen

"Voor het komende jaar blijft een meerderheid van de systeembeheerders een deel van de systemen on-premises beheren."

Uitbesteden heeft uiteraard ook nadelen, die voor sommige systeembeheerders (nog) te groot zijn. Ze aarzelen om uit te besteden omdat ze bang zijn de grip te verliezen. Ze maken zich zorgen over de veiligheid van hun data en de stabiliteit van de clouddienst. Met name security is voor veel systeembeheerders een punt van zorg, want zij vertrouwen hun data liever niet toe aan grote cloudaanbieders als Microsoft en Amazon. De vraag is of deze zorg terecht is, omdat die partijen juist bovenop de databeveiliging zitten. Blijft dat veel systeembeheerders sceptisch zijn en daar moeten cloudaanbieders met ze over in gesprek.

Voor het komende jaar verwacht ik dat een meerderheid van de systeembeheerders een deel van hun systemen nog on-premises blijft beheren, zoals local area networks, switches en datarooms. Daarnaast zullen ze vaker experimenteren met de cloud. Ik verwacht ook dat veel bedrijven overstappen naar een cloud first-beleid, waardoor cloudacceptatie in een stroomversnelling komt. In dat geval wordt het steeds logischer om alles, dus ook het beheer en de monitoring van de infrastructuur, uit te besteden. Technisch gezien is dit een verantwoorde stap, maar emotioneel voor een systeembeheerder wellicht nog een hobbel om te nemen.

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 01/2018.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-15T13:32:00.000Z Wilco Ravestein
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.