Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Werkt IoT cyberaanvallen in de hand?

Dit artikel delen:
Internet of things IoT industrie beveiliging security

Internet of things (IoT) is gevuld met nieuwe apparaten die ons leven beter, efficiënter en intuïtiever zouden maken. De populairste IoT-apparaten zijn vooral gericht op domotica, zoals verlichting en thermostaten. Het klinkt leuk, al die IoT-apparaten op de markt en die slimme technologie in huis. Maar vormt dit geen risico voor cyberaanvallen?

IoT begint langzaam ook de keuken te veroveren. Er zijn bijvoorbeeld al een aantal high-end-ijskasten op de markt die meer doen dan het conserveren en vers houden van voedsel. U kunt het zo gek niet bedenken, zo bewees Amazon met zijn AmazonBasics-magnetron met Alexa-ondersteuning. Ja, deze magnetron kunt u met uw stem bedienen, ook al kunt u zich ook afvragen hoe hard u dit nodig hebt. De magnetron is wel heel betaalbaar. Hij is voor slechts zeventig dollar te koop op Amazon en is bovendien aan een Amazon Echo-apparaat te koppelen, zodat hij kan reageren op spraakgestuurde commando’s. Als u zegt: ‘Alexa, warm mijn kopje koffie opnieuw op’, dan doet Alexa dat met de juiste stroom- en tijdsinstellingen. Snelkook-instellingen zorgen ervoor dat u nooit meer naar de instellingen hoeft te raden wanneer u erwten ontdooit of een aardappel aan het poffen bent. Alexa wordt bovendien steeds slimmer en er komen steeds mee nieuwe ‘voorgekookte’ instellingen bij.

Maar duurt het niet veel langer om uw vraag via Alexa aan de magnetron te stellen, dan gewoon handmatig de knoppen van de magnetron in te toetsen? U kunt zich afvragen of we nu al het punt hebben bereikt waarop we moeten gaan bepalen of meer IoT-apparatuur wel nodig of nuttig is. Sommige apparaten hebben ons leven wel degelijk gemakkelijker gemaakt. Ook een spraakgestuurde magnetron kan voor bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld mensen met een verminderd gezichtsvermogen of beperkte mobiliteit, uitkomst bieden. Maar wegen de baten nog wel op tegen de kosten? Op welk moment creëren we bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor potentiële cyberbedreigingen?

"Het enorme IoT-volume is ook een cybersecurity-nachtmerrie."

De schattingen van Gartner en Forbes over hoeveel apparaten met internetverbinding (exclusief smartphones en computers) in 2020 in omloop zullen zijn, zijn waarschijnlijk te laag ingeschat. Het gaat heel hard en binnenkort zullen er nog vele miljarden meer apparaten online komen. Connectiviteit is wat ze zo nuttig maakt, maar het enorme volume is ook een cybersecurity-nachtmerrie.

Auteur Peter van der Putten is head of channel benelux bij Zyxel.

Dit artikel verscheen eerder in Computable Magazine nummer 1 2019.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-03T10:19:00.000Z Peter van der Putten


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.