Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hardware gaat niet langer meer om hardware

Slechte auto’s maken we niet meer. Zo concludeerden we al meer dan tien jaar geleden. Datzelfde geldt ook voor onze werkplekapparatuur. De hardware die we op kantoor, aan het loket, aan de balie in de supermarkt of in een complexe grafische beurs- of redactie-omgeving gebruiken, gaat steeds langer mee.

Laatst sprak ik een it-manager van een groot ziekenhuis die overwoog al zijn werkplekapparatuur voor zorgverleners te vervangen. Hij zat er flink tegenaan te hikken. Niet vreemd want dat is een fikse investering, terwijl veel hardware nog prima functioneert, zo vertelde hij.

Hardware gaat niet langer meer om hardware. In de wereld van de werkplekapparatuur gaat software het verschil maken. Met zogeheten software-defined werkplekbeheer wordt onderliggende hardware met software aangestuurd en geconfigureerd. Daarmee gaat de apparatuur minimaal twee jaar langer mee. Bovendien heb je niet langer echte specialisten nodig die de specifieke onderdelen van dat merk hardware kennen en kunnen vervangen.

De it-manager van het ziekenhuis werd helemaal gelukkig. Met een softwaregedreven aanpak voor werkplekbeheer wordt een abstracte laag over de hardware heen gecreëerd. Dat zorgt voor meer flexibiliteit. Want op die manier ontstaat een ongekend aantal nieuwe mogelijkheden. Met een slimme inzet van software krijgen onderliggende (oudere) laptops, desktops, tablets en thin clients een nieuw leven. En belangrijker nog, in een wereld waarin diversiteit van onze (mobiele) apparatuur alleen maar groter en complexer wordt, maakt het niet meer uit welk merk of welk type device wordt beheerd. Universeel management is merk- en type-onafhankelijk. Bovendien wordt het leven van systeembeheerders een stuk aangenamer. Zij hebben niet langer diepgaande kennis nodig over technische updates en kunnen vrijwel alles vanaf afstand beheren.

"Digitale beveiliging blijft de komende jaren een grote kopzorg van it-professionals"

En wat te denken van de veiligheid nu we steeds meer in- en uitlopen met onze apparatuur op zak? Digitale beveiliging blijft de komende jaren één van de grote kopzorgen van it-professionals. Het beveiligen van onze digitale werkplekomgeving gaat een stuk makkelijker met een softwaregedreven aanpak.

De Tesla is een goed voorbeeld van de auto die nu al volledig softwaregedreven wordt aangestuurd. Het zal niet lang meer duren voordat onze it-huishouding ook volledig softwaregedreven wordt. Of dat nu om het netwerk of om onze digitale werkplek gaat. Software maakt het verschil.

Auteur Hans Vogel is countrymanager bij Igel Technology.

(Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine #01-2019)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Om te beginnen bij het begin, een oude dieselauto wordt steeds vaker geweerd in stadscentra omdat de uitstoot aan schadelijke stoffen hiervan hoger is dan van een nieuwe (diesel)auto. Hetzelfde principe geldt ook voor veel hardware, een 10 jaar oude desktop gebruikt aanzienlijk meer stroom dan een nieuwe. Europese 'ecodesign' regels leggen fabrikanten verplichtingen op om zowel de energie efficiëntie als de herbruikbaarheid van componenten te vergroten. Het is nog maar de vraag of Tesla hieraan voldoet, het succes hiervan is uiteindelijk gesubsidieërd op basis van naar nu blijkt een verkeerd rekenmodel wat doet denken aan eerdere 'sjoemelsoftware' debacle.

Betreffende de software moet ik de auteur ook teleurstellen, de trage voortgang van een software update voor de Boeing 737 MAX geeft te denken over afhankelijkheid betreffende patches en fixes voor (digitale) veiligheid. De sticker 'designed voor Windows XP' betekent dat het onderhoud aan de drivers en microcode voor de oude hardware steeds lastiger wordt.

Tesla als voorbeeld dat de hardware er niet meer toe doet :-)

Even de knuppel in het hoenderhok.
Linux-desktops en web-apps, dan gaat ook alles langer mee.

"Met zogeheten software-defined werkplekbeheer wordt onderliggende hardware met software aangestuurd en geconfigureerd. Daarmee gaat de apparatuur minimaal twee jaar langer mee" ... en dat zonder enige onderbouwing.....

De vraag is waarom de hardware vervangen moet worden.
Preventief .... dan moet het dus niet, maar wil men voorkomen dat
Te traag ... misschien voor het doel waarvoor je het aangeschaft had, maar met software defined hardware wordt deze niet sneller lijkt me
Gewoon kapot ... ook dat lost software defined niet op, hooguit dat je dynamisch andere resources kunt gebruiken, maar een kapotte videokaart blijft er een kapot door toch?

Wat is dit nu weer voor een onzinartikel.
Zullen we gewoon alle hardware afschaffen en vervangen door software.
Hardware is immers ouderwets hoeft niet meer.. alles kan met software.
Software is geweldig...het lost al onze problemen op.
Eigenlijk kunnen we ook mensen vervangen door software scheelt ook weer een slok op een borrel.
Maar vooral eerst eens een hoop van die marketeers vervangen door software. Daar kun je tenminste nog een adblokker tegen inzetten... das ook software... geweldig toch?

@Hans Vogel

Uit het artikel geplukt:
"Laatst sprak ik een it-manager van een groot ziekenhuis die overwoog al zijn werkplekapparatuur voor zorgverleners te vervangen. Hij zat er flink tegenaan te hikken. Niet vreemd want dat is een fikse investering, terwijl veel hardware nog prima functioneert, zo vertelde hij."

Een stukje verder, ook uit het artikel geplukt:
"Met een slimme inzet van software krijgen onderliggende (oudere) laptops, desktops, tablets en thin clients een nieuw leven."

Hiermee spreekt de auteur zichzelf tegen. Eerst moest alle hardware vervangen worden, daarna plotseling niet meer, want oude hardware wordt nieuw leven ingeblazen.

Nu ben ik nieuwsgierig: heeft de it-manager van een groot ziekenhuis zijn hardware vervangen of niet?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-30T09:53:00.000Z Hans Vogel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.