Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Veranderingen in it zijn van invloed op workforce

De wereld van it standaardiseert. Het snel toenemende gebruik van public cloud-oplossingen, standaardwerkplekdiensten en it-applicaties zorgt ervoor dat het voor een it-organisatie lastig is de oude wereld te laten draaien naar nieuwe inzichten.

Gestandaardiseerde it-oplossingen zorgen voor transparantie in kosten. Het ruime aanbod van diverse leveranciers zorgt daarnaast voor druk op de marges van deze leveranciers. Kortom, een in- en externe it-organisatie kunnen zich op lange termijn onderscheiden, zowel op kwaliteit en efficiency, door het hebben van de juiste it-workforce. Wij geloven dat het cruciaal is om objectief te bepalen hoeveel voltijdsbanen er benodigd zijn, met welke vaardigheden, uitgaande van de aard en omvang van de informatievoorziening. Dit aantal is niet theoretisch te bepalen.

Gelukkig is dit probleem wijdverspreid en kan er dus op basis van marktonderzoek gekeken worden naar de invulling bij andere vergelijkbare informatievoorzieningen. Door te kijken naar hoe andere bedrijven tot een dergelijke organisatie zijn gekomen en hoe deze in stand wordt gehouden, is er een uitspraak te doen over de onderzochte it-workforce. Bijvoorbeeld: hoeveel beheerders zijn er in dienst om X servers te onderhouden? En voldoen deze servers aan de kwaliteitseisen van de onderneming? Dit zijn relevante voorbeeldvragen waar antwoord op gegeven wordt.

Een it-workforce-meting geeft inzicht in het huidige functiehuis van een it-organisatie en wat een marktconforme it-workforce is. Daarnaast verschaft het gedetailleerd inzicht in de aard en omvang van de informatievoorziening. Deze informatie helpt een organisatie bij het opstellen van een strategische en tactische personeelsplanning en geeft handvatten voor eventuele verbetering van de informatievoorziening.

Exercitie

Waarom is dit een lastige exercitie voor veel ondernemingen? Om jezelf te kunnen vergelijken met de markt, is inzicht vereist in de informatievoorziening en functiehuis-inrichting bij vergelijkbare organisaties. Indien een it-organisatie al beschikt over deze marktinformatie, is het voor veel bedrijven ook moeilijk om de markstandaarden te vertalen naar de eigen organisatie. Geen enkele organisatie is namelijk gelijk. Bij elk vergelijk, dus ook bij een it-workforce-meting, is het belangrijk rekening te houden met de relevante verschillen.

Auteurs Sander van de Ree en Brian van Leeuwen zijn consultants bij Metri.

(Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine #01/2020.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-18T09:49:00.000Z Sander van de Ree, Brian van Leeuwen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.