Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Boek: The Power of Corporate Kinetics

De auteurs van The Power of Corporate Kinetics merken terecht op dat er al teveel boeken en artikelen zijn die vertellen hoe we onze bedrijven moeten organiseren. Gedreven door onzekerheid vind die management-literatuur gretig aftrek, stellen Michael Fradette en Steve Michaud, partners bij Deloitte Consulting. Deze publicaties behandelen overwegend zaken als kostenreductie, personeelsinkrimping en herstructurering van bedrijfsprocessen.

De auteurs stellen ons voor aan 'the kinetic enterprise', ofwel het beweeglijke bedrijf. Zij claimen te beschrijven wat organisaties moeten doen om succesvol de toekomst in te sprinten. Hoe moeten we omgaan met schokgolven en discontinuïteiten die in de drastisch veranderde bedrijfsomgeving van de toekomst gemeengoed zijn? Bedrijven moeten twee doelstellingen voor ogen te houden: bedien één klant (het bekende concept van één op één-marketing) en handel ogenblikkelijk (voldoe meteen aan de behoeften van de klant door bedrijfsbrede samenwerkingsverbanden). Fradette en Michaud willen het boek schrijven dat alle andere managementboeken overbodig maakt.
In eerste instantie lijkt het boek deel van de lawine aan populaire managementlectuur. Of kan het zich meten met de toppers uit de bedrijfskunde?
De auteurs beschrijven de beweeglijke onderneming van de toekomst en de omgeving waarin deze functioneert. De nieuwe organisatievorm is niet star. Om te reageren op de onvoorspelbare bedrijfsomgeving, is het een snelle responsmachine, waarin medewerkers zelf activiteiten initiëren en zichzelf managen. In de nieuwe bedrijfscultuur werkt personeel op elk niveau en elk gebied spontaan samen, nemen medewerkers beslissingen en risico's, en innoveren en leren ze. De nieuwe bedrijfsvoering vergt nieuwe gereedschappen. Om snel te kunnen reageren en alles te weten wat er binnen en buiten de organisatie speelt, hebben medewerkers geavanceerde informatie- en communicatietechnologie nodig. Op de technologische invulling gaat het boek niet in.
Als bedrijf in de onvoorspelbare wereld ben je of 'beweeglijk' of 'dood'. De hiërarchische organisatie is met deze nieuwe ontwikkeling aan zijn eind gekomen. Het boekt druipt van één ding: in de toekomst is alles onvoorspelbaar. Denk, doe, leef en wees onvoorspelbaar. Daarvoor is een nieuwe organisatie en vooral ook een nieuwe cultuur noodzakelijk.
Het is allemaal waar, maar origineel is het concept van de beweeglijke onderneming niet. Vervang de term beweeglijk door flexibel en er blijft weinig over van de vernieuwende kracht van dit boekwerk.
 
Michael Fradette en Steve Michaud,
The Power of Corporate Kinetics,
Simon & Schuster,
ISBN 0684832216,
prijs: 25 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.