Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Belgisch model

Het was bijzonder aangenaam werken, deze afgelopen zes maanden in Nederland. Als Belg had ik iets heel anders verwacht. Eigenlijk ging ik ervan uit dat alles in Nederland beter georganiseerd was, meer overdacht, goed uitgekiend. Ik dacht eigenlijk dat België een achtergebleven gebied was in Europa. Dat het uitgerekend Nederland is dat me van dat minderwaardigheidscomplex afhelpt had ik niet verwacht.

Want wat hoor ik hier de hele tijd? Dat de Belgen het zo veel beter doen op it-gebied, dat België voorop loopt - en regelmatig hoor ik praten over een 'Belgisch model'. Belgisch model? Sinds wanneer staat België model, dacht ik.
Nu is het waar dat mijn vaderland op een aantal vlakken voorop loopt. België was inderdaad de rest van de wereld een stuk voor met het standaardiseren van rekeningnummers bij de banken. Even voorop liep het wat betreft de samenwerking tussen banken voor het afhalen van geld: al jaren kan je in België bij alle automaten geld halen. Daarin waren we inderdaad Nederland een aantal jaren voor.
Ook de kruispuntdatabank, waar gegevens inzake sociale zekerheid worden uitgewisseld, is een unicum. Werkgever en werknemer hoeven niet eindeloos formulieren in te vullen, de gegevens gaan gewoon elektronisch over en weer en het nummer dat op onze identiteitskaart staat laat alle soorten instanties toe om die gegevens op te vragen.
Maar of we voorop lopen? Zelf had ik niet meteen die indruk. De liberalisering van de telecomsector is in België een stuk minder ver dan in Nederland. Misschien werkt hier wel het voordeel van de achterstand: we kunnen leren uit alle fouten die ooit elders zijn gemaakt.
Verder worden aan België veel dingen toegeschreven die nog niet gerealiseerd zijn. De elektronische identiteitskaart bijvoorbeeld is er helemaal nog niet. Ook van andere zaken wordt verondersteld dat België er al heel ver mee is, terwijl dat helemaal niet het geval is. Misschien heeft België voor één keer zijn marketing beter voor elkaar dan Nederland.
 
Overigens: dit is mijn laatste commentaar voor Computable. Vanaf volgende week is William ten Brink hoofdredacteur van dit blad en ga ik andere leuke dingen doen voor VNU.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-27T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.