Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

EC wil geen Microsoft-soap

De Europese Commissie is boos op Microsoft en zegt streng te zullen zijn voor het ongehoorzame Amerikaanse softwarebedrijf. Dat houdt zich niet aan de opgelegde strafmaatregelen, stelt de EC. De Europese 'trustbusters' hopen de fouten te vermijden die het Amerikaanse ministerie van Justitie en een reeks staten hebben gemaakt in hun strijd tegen Microsoft.

In de VS heeft de langlopende antitrustzaak een langdurige nasleep. Advocaten van Justitie hebben eind 2003 geklaagd bij de toezichthoudende rechter dat Microsoft een slaatje slaat uit de schikking die sinds 2002 geldt. Het softwareconcern was onder meer akkoord gegaan met de voorwaarde dat het concurrenten toegang moet geven tot zijn communicatieprotocollen. Dat deed het, echter tegen een vergoeding en onder specifieke, beperkende voorwaarden. De aanklagers concludeerden dat Microsoft zich niet aan de geest van de schikking houdt. Klinkt dit bekend?
Het is altijd lastig om dergelijke complexe zaken vooraf goed dicht te timmeren. De Amerikaanse Microsoft-monopoliebestrijders hebben echter enkele voor de hand liggende zaken laten liggen - wellicht vanuit hun geloof in marktwerking en vrije economie. Uiteindelijk heeft Microsoft het licentieprogramma begin 2004 aangepast, twee jaar na de goedkeuring van de in 2001 getroffen schikking. Overigens heeft die goedkeuring even op zich laten wachten doordat enkele staten de licentievoorwaarden te beperkend vonden. Interventie door de rechter heeft eind 2002 een versoepeling opgeleverd, waarna de ratificatie een feit was. De Amerikaanse schikking geldt voor vijf jaar, waarvan er nu ruim twee voorbij zijn - met vallen en opstaan.
De EC wil zo'n soap voorkomen door direct een strenge toon aan te slaan. De afwijzing van het licentieprogramma dat concurrenten voor geld en onder voorwaarden toegang geeft tot serverprotocollen is daar een duidelijk teken van. Microsoft is nu aan zet. Het heeft al verklaard volledig te zullen meewerken met de autoriteiten - wat het al eerder beloofde in de EC- en de VS-zaken. De vraag blijft dan ook hoe hard de EC deze uitputtingsslag wil spelen. De Europese rechter Hubert Legal verwacht dat de Microsoft-zaak midden 2006 afgerond kan worden. "Ik voorzie een hoorzitting in oktober of november. Ik heb sterke hoop dat een uitspraak dan midden komend jaar gedaan zal volgen", liet hij vorige week weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.