Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Geen denkfout in multitier architectuur

"De multitier architectuur bevat een cruciale denkfout!", aldus Martin Healey in zijn column in Computable, 21 februari 1997.

De 'multitier' client/server-architectuur zou een drietal computers en twee netwerken impliceren en dus vijf kwetsbare punten bevatten. De denkfout die deze gedachte bevat, is het niet onderkennen van het onderscheid tussen architectuur en infrastructuur. Een architectuur realiseert de informatievoorziening met behulp van een stelsel van onafhankelijke softwarecomponenten. Elke component biedt een aantal diensten aan door middel van een interface. Communicatie tussen componenten verloopt altijd via interfaces.
De communicatie tussen de componenten wordt gerealiseerd door de
infrastructuur, ook wel middleware genoemd. Binnen een architectuur kan de communicatie tussen de componenten synchroon of asynchroon plaatsvinden. De ideale middleware ondersteunt beide communicatie-alternatieven.
De 'multitier' client/server architectuur biedt naar mijn overtuiging een serieus raamwerk voor de invoering van een flexibele, onderhoudbare informatievoorziening en omvat meer dan een marketing-hype. Voor meer achtergrondinformatie verwijs ik naar het artikel 'Multitier-architectuur biedt flexibiliteit', dat is verschenen in Computable van 7 februari 1997.
 
Patrick Koning, Software Engineering Research Centre (Serc), Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-14T00:00:00.000Z Patrick Koning
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.