Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

AI is niet exotisch

De laatste twee nummers van Computable hebben aandacht besteed aan een intrigerend onderwerp in de automatisering: "kunstmatige intelligentie". Het beeld dat Herman Vissia in zijn stuk 'Blijf geloven in AI' (9 februari 2001, een reactie op het artikel 'Het nieuwe brein van de keizer') schetst, kan een ontwikkelaar van kennissystemen zeker bevestigen.

Wij moeten ons vaak verdedigen tegen de sceptische opvattingen over de voortgang van de technologie in de kunstmatige intelligentie en deze sceptische opvattingen worden gevoed door visionaire uitspraken van SF-schrijvers, maar soms ook door wetenschappers.
Jammer dat Herman Vissia zelf ook een duit in het zakje doet door te stellen dat de tools om expertsystemen te bouwen zo verschrikkelijk ouderwets zijn. Hij noemt als voorbeeld twee programmeertalen (Lisp en Prolog zijn ontwikkeld in respectievelijk in 1950 en 1970) die inderdaad niet meer in gebruik zijn voor de ontwikkeling van moderne kennissystemen.
Er zijn echter diverse moderne tools op de markt voor het ontwikkelen van kennissystemen of liever, zoals Carolien Metselaar terecht opmerkt in Interview (eveneens in de aflevering van 9 februari), kenniscomponenten. Voorbeelden van ontwikkelomgevingen en tools zijn onder andere: Aion (Computer Associates), Blaze (Blaze software), Ilog (Ilog software), CBR-Express (Inference), Knowman (Intellix) en G2 (Gensym). Deze ontwikkelomgevingen bieden verschillende kennisrepresentatie-formalismen, mogelijkheden voor onderhoud van kennis door 'business experts', een moderne applicatie-ontwikkelomgeving waarbij gebruik gemaakt kan worden van object-oriëntatie en moderne middleware ondersteuning zoals COM, Corba en dergelijke. Deze ontwikkelomgevingen worden met succes ingezet voor het automatiseren van kennis-intensieve taken in diverse bedrijfstakken, waarbij de resulterende kenniscomponenten een klein maar belangrijk onderdeel vormen van een veel groter geautomatiseerd bedrijfsproces.
Kennistechnologie moet niet als eilandtechnologie bedreven worden en zou het nesthaar van de AI van zich af moeten schudden. Kennistechnologie is ondertussen een volwassen technologie die gezien moeten worden als IT+ in plaats van een exotische techniek.
 

S. Spreeuwenberg Amsterdam

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-16T00:00:00.000Z S. Spreeuwenberg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.