Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Tipgeld van de BSA

Over het tipgeld van de BSA voor meldingen van illegale software bestaan misverstanden. Hoe steekt het nu echt in elkaar?

BSA slaat terug (Bits & Bugs, Computable, 29 november 1996) spiegelt de gang van zaken onjuist voor. Sinds voorjaar 1996 zijn ruim honderd meldingen binnengekomen via de BSA hotline voor het gebruik van illegale software (06-8998566). Het feit dat slechts de helft daarvan als bruikbaar werd gekwalificeerd weerspiegelt de strenge en serieuze selectie. BSA wenst zich niet te mengen in burenruzies, echtscheidingen en ontslagprocedures waarin één van de partijen de andere probeert zwart te maken door illegale software aan te melden. Van die circa vijftig bruikbare meldingen zijn nog maar twee zaken definitief afgerond, waarna de tipgever de beloning krijgt. Zolang een zaak in behandeling is, kan immers nog geen tipgeld worden uitbetaald. Omdat het merendeel van de meldingen niet tot civielrechtelijke procedures leidt maar in goed onderling overleg wordt opgelost, waarbij ook BSA een schadevergoeding misloopt, is het niet uitgesloten dat in veel gevallen uiteindelijk geen tipgeld uitbetaald kan worden. Er is dus simpelweg geen geld beschikbaar om de door de softwareproducenten gederfde inkomsten op die wijze te compenseren.
 
John Machgeels, voorzitter BSA Nederland ad interim

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-10T00:00:00.000Z John Machgeels
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.