Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Overleef met ICT de Mexicaanse griep

Computable Expert

Eric Biemans MSc RI CISA
Enterprise Architect, FiiT Architectuur. Expert van Computable voor het topic Management.

Een wereldwijde pandemie dreigt en de recente gebeurtenissen rondom de Mexicaanse griep tonen aan dat de dreiging van een pandemie meer dan ooit actueel is. Zijn Nederlandse bedrijven wel voorbereid op een pandemie? Onder welke condities kunnen bedrijven nog hun werkzaamheden blijven uitvoeren? Hoe kan ict ondersteunen tijdens een pandemie?

In de voortgangsbrief 'Nationale veiligheid dd. 30 mei 2008' aan de tweede kamer, staat te lezen dat een grieppandemie een hoge waarschijnlijkheid en een hoge impact zal hebben.

'De uitbraak van een grieppandemie vormt één van de grootste risico's voor de Nederlandse samenleving. Dit geldt overigens wereldwijd. In het ernstige grieppandemiescenario zullen ca. 80.000 mensen overlijden. Nederland heeft de afgelopen jaren veel gedaan om een grieppandemie te voorkomen, zich te prepareren op een mogelijke uitbraak en er goed op te kunnen reageren. De ernst en de omvang van dit scenario vraagt echter continue aandacht en de voorbereiding is nog niet klaar.'

In de brief staat te lezen dat Nederland veel heeft ondernomen om te anticiperen op een eventuele grieppandemie. De interpretatie van deze status betreft een puur medische situatie. Op het gebied van ict zijn meer dan voldoende oplossingen voorhanden om de technische beschikbaarheid van ict voor een bepaalde periode te garanderen. Voor bedrijven staat echter meer op het spel. Indien een significant deel van de medewerkers van een bedrijf ziek worden, zal dit ten koste gaan van de bedrijfscontinuïteit en de beschikbaarheid van ict. Zodra er nog meer medewerkers ziek worden zullen bedrijfsactiviteiten stil vallen en zeer waarschijnlijk het einde van het bedrijf betekenen. Tijdens een pandemie kan de beschikbaarheid van ict door gebrek aan beheer niet langer gegarandeerd worden. Het is daarom van het grootste belang dat bedrijven beleid ontwikkelen om te kunnen reageren op een pandemie.

'Eind 2009 wordt opnieuw een grootschalige oefening gehouden om de stand van voorbereidingen te toetsen. Het kabinet acht een goede voorbereiding door bedrijven op een grieppandemie van groot belang. De inzet van het kabinet is dat 80 procent van de vitale organisaties het scenario van een grieppandemie in hun continuïteitsplannen heeft verwerkt.'

De Mexicaanse griep is een levensecht moment om nu al stil te staan bij de gevolgen van een pandemie. Hierbij staat de gezondheid van mensen op de eerste plaats, maar de gezondheid van bedrijven, gekoppeld aan de economie, dient er bij een pandemiescenario vooraf duidelijkheid te zijn wat de grenzen van bedrijven in deze zijn. Van het beste uitgaand, is herstel van een griep met behulp van goede medicatie mogelijk. Ict zal zonder beheer nog wel even doordraaien, maar welk medicijn hanteer jij voor jouw totale bedrijfscontinuïteit onder deze condities?

Om de gevolgen van een pandemie te minimaliseren is het belangrijk om in het beleid de kwetsbaarheden en zekerheden in kaart te brengen. Enkele voorbeelden zijn:

Kwetsbaarheden

- Beperkte tot geen invloed op de gezondheid van medewerkers tijdens een pandemie.
- Mensen lopen een hoger risico voor besmetting in omgevingen waar veel mensen zijn.
- Processen waarvoor mensen benodigd zijn kunnen stil vallen.
- Klantvraag kan (zal) sterk afnemen tijdens een pandemie.
- Kennis is moeilijk te vervangen.

Zekerheden

- Ict kan ondersteunend werken tijdens een pandemie.
- Geautomatiseerde processen blijven beschikbaar.
- Digitale informatie blijft beschikbaar.
- Doordat de website beschikbaar blijft, blijft je bedrijf via internet bereikbaar.

Door proactieve maatregelen te benoemen is het mogelijk om een goede voorbereiding te treffen op een pandemie. Ict kan hierbij sterk ondersteunend werken en mogelijk het onderscheid maken. Enkele voorbeelden van proactieve maatregelen zijn:

- Ontwikkelscenario's om de belangrijkste processen te continueren.
- Zorg dat jouw medewerkers thuis (of elders) kunnen werken.
- Minimaliseer de kans op besmetting.
- Optimaliseer de ict-omgeving zodat deze enkele weken zonder beheer door kan draaien.
- Gebruik tijdens een pandemie de website om te communiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-05T16:56:00.000Z Eric Biemans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.