Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Strijd om talent kan losbarsten

Iedereen heeft er de mond vol van: de strijdt om talent kan ieder moment losbarsten en is in de it-branche zelfs al in volle gang. De oorlog om talent kent voor- en nadelen voor zowel werkgever als it’er, maar de belangrijkste vraag voor mij is hoe iedereen straks uit de strijd komt. De strijd binnen de it-branche suggereert dat werkgevers zich massaal gaan storten op het in kaart brengen van het aanwezige talent bij de it’ers.

Het Peter Principle komt voort uit de organisatiekunde en beoogt een verklaring te geven voor het slecht functioneren van veel organisaties. Samengevat zegt Peter: In een hiërarchie stijgt elke werknemer tot zijn niveau van incompetentie. Hij verwijst hiermee naar het gegeven dat werknemers die goed functioneren binnen hun eigen functie, automatisch in aanmerking komen voor promotie. Deze stappen herhalen zich tot het moment dat een werknemer niet goed blijkt te functioneren in zijn nieuwste functie. Dan pas blijkt bijvoorbeeld dat de servicedesk medewerker bovengemiddeld presteerde in die functie, maar het uiteindelijk ontbrak aan managementskills. Een situatie waarin zowel de werkgever als -nemer liever niet terecht komt. Met talentmanagement aan de basis had dit voorkomen kunnen worden.

De strijd om talent levert alleen succes op als organisaties hun focus van de hard skills verleggen naar soft skills van it’ers. Iemand kan nog zo’n mooie cv hebben, maar welke ambities heeft hij of zij? Wanneer je alleen kijkt naar de specificaties van de huidige en toekomstige it'ers, is het onmogelijk om te bepalen welke talenten aanwezig zijn en missen. Je loopt dan het risico om talent binnen te halen dat geen toegevoegde waarde heeft voor je organisatie. Want een systeembeheerder kan nog zo goed zijn in zijn vak, dit maakt hem nog niet direct een goede manager!

Een toekomstgerichte visie is onmisbaar voor een bedrijf om groei te realiseren. Dit toekomstgericht denken betreft niet alleen investeringen in service en product, maar vooral ook in je it’ers. Focus op ambities en ontwikkelmogelijkheden in de toekomst, in plaats van op de cv’s in het heden. Zo stort je je gericht en voorbereid in de strijd en kom je er als winnaar uit!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-29T13:41:00.000Z Stephan Bosman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.