Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Demotie? Werkgevers, wordt wakker!

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ludo Zwaan
Trainer, adviseur en publicist projectmatig werken., ZwaLu - Training & Advies. Expert van Computable voor het topic Management.

Afgelopen week was er reuring in detacheringland. Jeroen Versteeg, topman van ict-dienstverlener Cap Gemini, heeft vierhonderd met name oudere medewerkers gevraagd om per januari 2013 zo'n 10 procent salaris in te leveren. Ook CGI, voorheen Logica, overweegt deze stap. De betreffende medewerkers zijn door het hoge salaris en dito leeftijd minder inzetbaar.

Gezien de vele reacties in de pers en onder andere op de site van Computable, roept deze bezuinigingsactie veel emotie op. In de pers is er al gauw het woord ‘demotie’ op geplakt, maar is dit terecht? En: waarom zijn die medewerkers minder inzetbaar en is dit te voorkomen?

Demotie is het tegenovergestelde van promotie: een bewuste stap terugdoen op de loopbaanladder. In Nederland komt het nog niet zo vaak voor, maar in de VS en UK is demotie een geaccepteerd verschijnsel. Concreet betekent demotie een andere functie voor minder geld. Het teruggaan in salaris is geen gemakkelijk gespreksonderwerp, maar zolang dit op vrijwillige basis gebeurd en met wederzijds goed vinden dan hoeft het niet verkeerd te zijn. Het kan bijvoorbeeld dat een werknemer na een burn-out kiest voor een rustiger bestaan. Bij Cap Gemini is geen sprake van demotie. De Cap medewerkers gaan niet geheel vrijwillig terug in salaris want het alternatief is ontslag.

Was deze paniekactie te voorkomen? Als Johan Versteeg c.s. een zogenaamd leeftijdsbewust personeelsbeleid had gevoerd misschien wel.  Met zo’n beleid zijn dit soort bezuinigingen te voorkomen.  De huidige bezuiniging is namelijk gebaseerd op een hardnekkig vooronderstelling dat oudere medewerkers zich niet ontwikkelen en daardoor niet of minder inzetbaar zijn. Werknemers worden rond de 45 jaar al afgeschreven. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen.  ‘Bij veertig ligt het omslagpunt, dat zien we in elk onderzoek terug’, zegt professor Van der Heijden. Fraai. Veelgehoorde kwalificaties zijn: minder flexibel, vaker gefrustreerd, minder ambitieus, minder creatief en minder vernieuwend.

Het wordt tijd dat werkgevers wakker worden en anders gaan denken. Want het tegenovergestelde is namelijk waar: medewerkers rond de 40 jaar kunnen nog volop groeien! Dit is aangetoond door Baltes. Paul Baltes (1939-2006)  heeft gewerkt voor het Max Planck Institute for Human Development. Hij heeft het ontwikkelingspotentieel van mensen onderzocht in relatie tot het ouder worden. Hij ontwikkelde een ‘psychological model to age succesfully’ op de Universiteit van Virginia.

In dit model wordt onderscheid gemaakt tussen de neuro-fysieke ontwikkeling (blauwe curve) en de persoonlijke ontwikkeling (groene curve)  van een individu. Een mens is fysiek op zijn sterkst rond zijn 20ste levensjaar maar neemt vanaf dat moment gestaag af. Nu komt de verrassing. De groei in de persoonlijke ontwikkeling gaat veel langzamer. Het hoogtepunt wordt bereikt rond de 60-jarige leeftijd en blijft dan nog lang op ongeveer hetzelfde niveau. Dat betekent dat de mens die zich goed ontwikkeld heeft – en zich goed blijft ontwikkelen – op het hoogtepunt van die kwaliteiten komt als hij of zij al (bijna) gepensioneerd is.

Wat vele werkgevers niet weten is dat de persoonlijke ontwikkelingslijn sterk te beïnvloeden is. Mensen die nieuwsgierig zijn, opleidingen en cursussen volgen, regelmatig nieuwe zaken oppakken, kortom, mensen die mentaal in beweging zijn en blijven zullen hun persoonlijke ontwikkelingslijn veel hoger hebben liggen dan mensen die reeds op relatief jeugdige leeftijd 'mentaal met pensioen zijn gegaan'. Ook mensen die zich later realiseren dat ze onvoldoende gewerkt hebben aan hun persoonlijke ontwikkeling kunnen een geweldige inhaalslag maken. Alle reden dus om 45-plussers daarop te wijzen en ze daar ook in te trainen en te prikkelen. Een werkgever kan hier prima op inspelen! Naarmate de medewerker meer werkervaring heeft opgedaan  - en hij gebruikt dit voor eigen groei - des te succesvoller en meer inzetbaar hij is.

Kortom, de persoonlijke ontwikkeling is te sturen. Als werkgever kan je daar prima op faciliteren door leeftijdsbewust personeelsbeleid te ontwikkelen en actief in te zetten. Het verhoogt juist de inzetbaarheid met als bonus de medewerkertevredenheid van de seniore medewerkers. Vergeet niet: de recessie gaat een keer voorbij. De vergrijzing en de ontgroening dendert voort en na de recessie gaan werkgevers er alles aan doen om werknemers te behouden. Het zou maar zo kunnen dat de 45-plussers bij  Cap Gemini om zich heen gaan kijken...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Demotie wordt al jaren toegepast in Nederland.

Bij het toenmalige CMG was dit onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.

Als manager kon je promotie krijgen, maar ook demotie.

je kon daarna ook weer promotie krijgen als daar reden voor was, ik heb diverse cases meegemaakt (zelf en bij collega's).

Omdat dit standaard bij de cultuur hoorde werd hier niet echt moeilijk over gedaan.

Goed stuk, ik hoop dat veel werkgevers dit zullen lezen !

Kennelijk hanteren werkgevers een andere drijfv€€r voor demotiebeleid.

Een interessant artikel, echter:
-De in dit artikel bedoelde topman van Capgemini heet Jeroen Versteeg, niet Johan.....
-Het verzoek om salaris in te leveren is feitelijk nog niet aan de betreffende werknemers gedaan, er is alleen nog maar een aankondiging.

Deze feiten hadden toch echt wel even gecheckt mogen worden voordat het artikel online werd gezet...

Het lijkt me kapitaalvernietiging als bedrijven niet alle kennis in de organisatie weten te mobiliseren en te benutten. Het ontwikkelplan voor werknemers zou gekoppeld moeten worden met het de life cycle van het product / dienst waar de werknemers aan bijdragen: op het moment dat het in maturity fase belandt, maken de mensen zich klaar voor de volgende cycle (binnen het bedrijf) en laten zich om- of bijscholen. Of ze kiezen ervoor te blijven waar ze zitten of hetzelfde te doen binnen een andere organisatie.

De mensen die zich willen bij- of omscholen moeten begrijpen wat de toekomst brengt (visie en strategie van de organisatie) om zo de juiste keuze te maken en investering te doen. Zowel de werkgever als de -nemer zijn voor dit proces verantwoordelijk. De pijn bij de werkgever zit bij het inplannen van opleidingen voor mensen die op dat moment werken voor een dienst of product met veel bruto marge (want mature en cash cow). Die pijn moet je dan nemen en niet later in de cycle als de vraag sterk daalt. Dan zijn de kansen op transitie vergooit!

Zomaar een wilde gedachtengang:

Jeroen Versteeg is van 1969, dus die is over 2 jaar ook afgeschreven en te duur
Het geboortejaar van Ron de Mos kon ik zo snel niet vinden, maar die in in 1979 al begonnen met werken, dus ik gok dat 'ie de 45 al voorbij is; ook afgeschreven dus.....


I rest my case

Mooi artikel Ludo.

Als bijna ouwe l.. werd ik door mijn collega's ook al geplaagd over het inleveren van salaris.
Demotie? ik werk al een jaar of tien slechts 32 uur (nu ja formeel dan). Telt dat ook ?

Volgens mij is de motivatie helemaal niet zo'n probleem in de praktijk. Het probleem zit hem vooral in het feit dat de klant van deze detacheringsorganisaties niet bereid is een hoog tarief te betalen voor deze ervaren mensen. Hoe los je dat op?

Beste artikel in tijden! Zou in/op alle vakbladen/sites gepubliceerd moeten worden.
Wat ict betreft vermoed ik dat geen ict-detacheerder hierin is geïnteresseerd. Uiteindelijk draait het gewoon ordinair om de poen. Aan oudere en duurdere werknemers kun je gewoon niet zoveel verdienen als aan jongere goedkopere werknemers die je voor vrijwel dezelfde tarieven kunt wegzetten. Hard, maar waar.

Overigens, als het over geld (verdienen) gaat mag het duidelijk zijn dat, behalve genoemde ceo's, hele volksstammen (niet alleen ict'ers) al op jonge leeftijd mentaal met pensioen zijn gegaan.

Goed verhaal, geeft toch een aardige onderbouwing als salaris en prestatie meer samenhang zouden moeten hebben. Juist in de dienstverlening speelt dit, omdat daar ervaring een rol speelt. De meeste productiebedrijven zijn we al kwijt....

Eindelijk eens wat argumenten en niet alleen oeverloos roepen van meningen. Heel goed verhaal en geeft ons oudjes een opkikker. Wist ik het toch dat ik niet helemaal gek ben, ik ben heus niet de enige die ondanks 50+ nog niet uitgeleerd is en nieuwsgierig.

@PaVaKe

Zo makkelijk kom je er niet vanaf :-D
Vertel...
Nu werk ik daar en verdien:
100k,
75k,
50k of
25k

Wat maakt dat uit?

Mensen op hun 45e afschrijven levert daarmee een self-fulfilling profecy. Afgeschreven mensen geloven niet meer in een loopbaan en hun ontwikkeling stagneert terwijl er nog volop groeimogelijkheid is.
Jammer, enorme kapitaalvernietiging door de werkgevers.

Hoe een win-win voor beiden creëren?

Boeiende reacties allemaal, dank daarvoor! Ik reageer even op een paar reacties: ik vind dat werkgevers zeker een kans laten liggen. Dat is ook de rode draad van mijn betoog. Inderdaad, demotie wordt al jaren toegepast (ik heb zelf ook medewerkers die stap laten maken), al wordt daar weinig ruchtbaarheid aangegeven. De actie bij Cap hoort niet het label demotie te krijgen, het is een bezuiniging ten koste van de werknemers.
Als een werkgever reactief of passief is in het laten ontwikkelen van medewerkers(want de uurtjes moeten gemaakt worden) moet een werknemer zich daar niet achter verschuilen. Het is tenslotte je eigen loopbaan! Daarom is het belangrijk om als werknemer zelf een houding te hebben om jezelf te willen en te blijven ontwikkelen. Het is niet alleen het volgen van (bijv) een training, maar ook in je werk zijn zat kansen om nieuwe dingen te proberen en te leren. Just do it!

Goede Artikel moet ik zeggen.

Kunt je geld verdienen met Internet? Ja zeker!
Veel mensen dromen ervan :Snel geld te verdienen met thuiswerk. Hoe zit dit?

LUISTER Naar deze TALK FUSION PRESENTATIE

Mijn TALK FUSION REPRESENTATIE VAN Andy van Dijk.
http://app.s2.talkfusion.com/fusion2/view.asp?MzM2OTE5NQ==_27107149

Voor meer informatie kunt graag opbellen of Emailen.

Ronald Wederfoort
IT Business Consultant
YouTube - FACEBOOK - Linkedin
Phone: 5999 5156118
http://1436929.talkfusion.com/home.asp
Tweeter :@usacuracao
Email: ronald_wederfoort@yahoo.com

Beste Ludo,

een goed artikel omdat het een verhaal is met goede argumenten en een heldere structuur. In eerste instantie had ik de neiging om 100% voor te zijn voor het artikel maar achteraf bezien ben ik het niet volledig met je eens.

Het gegeven dat in Engeland en Amerika het fenomeen demotie al gewoon is, zegt duidelijk iets over deze controverse tussen oud en jong op de arbeidsmarkt. Het is daar al blijkbaar (meer) normaal en in die zin, is jouw artikel dan eenzijdig belicht. Ik moet eraan toevoegen dat ik geen wetenschapper ben noch onderzoek daarna gedaan heb en maak gebruik van een citaat wat hier is genoemd.

Aangezien dit onderwerp al zolang een belangrijk thema is waarover zoveel is gezegd en geschreven, zeker in deze crisis, vraag ik me af of er niet eens een keer een openbaar debat zou moeten komen in de media over dit onderwerp. Het leeft kennelijk wel. In zo'n openbaar debat komen dan alle standpunten naar voren van zowel de jongeren als ouderen. Nu heb ik vaak het gevoel als ik de artikelen lees, dat ze tamelijk eenzijdig zijn. Die indruk heb ik ook van dit artikel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-17T11:36:00.000Z Ludo Zwaan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.