Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wireless was ooit een Feature. Is het nu geworden tot Default ?

Dit artikel delen:

Ten tijde van de introductie van de eerste op open standaarden gebaseerde Wifi oplossingen (als ik me niet vergis 2Mb/sec) werd deze functie als Feature van een Mobiele terminal gezien. De behoefte aan Real-time Mobility is sinds die tijd (ongeveer 10 jaar geleden) de grote drijfveer geweest voor het verder uitkristaliseren van de Wifi technologie en het ontwikkelen van open standaarden. Inmiddels begint het erop te lijken dat Wireless de drijfveer aan het worden is plaats van andersom.

Tegenwoordig kunnen we op het gebied van Wifi communicatie de bandbreedte behoefte van de applicaties overtreffen d.w.z. dat we binnen de vier muren van een gebouw, maar ook daar buiten voor data eigenlijk geen draden meer nodig zouden hebben. Ik hoorde laatst iemand zeggen: Wireless by Default. Wired by Exeption. In de tussentijd is ook de ontwikkeling van de bandbreedte op het gebied van Wide Area Netwerken verder gegroeid. We spreken hier ook al jaren niet meer over bps maar Mbps. Ik vraag me echter wel af of de draadloze bandbreedte kanonnen niet meer en meer op Wifi gebaseerd zullen gaan worden waarbij de intelligentie in de netwerken en mobiele devices zorgen voor de naadloze overdracht. Ik voorzie de komst van virtuele draadloze netwerken die gebaseerd zijn op Mobiele apparaten die op basis van MESH technologie zelf hun netwerk bouwen en uitbreiden op basis van bandbreedte behoefte.

Naarmate Mobiele apparaten, maar ook netwerken steeds intelligenter worden vraag ik me af waar deze ontwikkeling gaat eindigen en hoe we de afhankelijkheid van Wireless het hoofd gaan bieden. Draadloos is minder tastbaar. Als we daadwerkelijk gebruik gaan maken van een combinatie van netwerken hoe regelen we dan de Security en op welke manier worden we dan op de hoogte gebracht van de kosten die roaming met zich mee brengt? Des al niet te min de technologische ontwikkelingen zullen ons de komende jaren nog zeker zoet houden, dat is een ding dat zeker is by Default!

Arjen P. Vriens

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-18T13:18:00.000Z Arjen Pieter Vriens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.