Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Boer zoekt Blackbox

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ed Magnée
Innovatieadviseur, Alares. Expert van Computable voor de topics Mobility en Zorg.

In ieder restaurant langs de snelweg zie je ze dagelijks zitten, de verkopers en andere ambulante “kenniswerkers”. Druk telefonerend, laptop opengeklapt op tafel. Kortom, mobiel werkend. Dat is het eerste beeld dat bij veel mensen opkomt als je praat over mobiele toepassingen. Het tweede beeld als mensen even nadenken komt uit bij servicemonteurs en chauffeurs, de buitendienst dus. En als ze heel diep nadenken, realiseren ze zich ook nog wel dat de zwaailichtensector veel gebruikt maakt van mobiele technologie. Allemaal redelijk voor de hand liggend.

Daarom is het leuk om zo af en toe eens een hele slimme mobiele toepassing te zien in een totaal andere sector, de landbouw. Het project Agribase, bijvoorbeeld, is één van de praktijkvoorbeelden die gepresenteerd wordt tijdens het Nationaal Mobility Event op 31 januari a.s. in Rotterdam. Twee akkerbouwers ontwikkelen samen met verschillende universiteiten en hogescholen een systeem dat volautomatisch alle handelingen van de boer op het land registreert en draadloos naar een centrale database stuurt. De tractor op het land is voorzien van een blackbox die alle werkzaamheden op het land, zoals zaaien, strooien van gewasbeschermingsmiddelen en oogsten, vastlegt via sensoren. Deze informatie wordt vanzelf gecombineerd met de gps-locatie en het tijdstip. Via gprs, wifi of umts gaat alle informatie naar een database en de boer kan ’s avonds in de computer terugkijken op zijn werkdag. Een boer besteedt ongeveer dertig procent van zijn tijd aan administratie om te voldoen aan de regels van politiek, tussenhandel en supermarkten. Met dit systeem wordt dat een stuk minder en houdt hij tijd over voor andere dingen……………

Wat opvalt aan dit mooie voorbeeld is dat het initiatief komt vanuit de (agrarische) ondernemer en ondersteund wordt door het onderwijs. Waar zijn de adviseurs en ict-bedrijven die hun mond vol hebben van innovatie, kostenbesparingen et cetera. Die zie je niet in deze sector en dat terwijl de land- en tuinbouw nog altijd van enorm grote waarde is voor de export en dus economische ontwikkeling van Nederland. Wie kan mij uitleggen waarom de ict-sector hier geen aandacht voor heeft?

Ed Magnée

Innovatie adviseur – Nederland BreedbandLand

Directeur – Alares b.v.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lezers van dit Computable weblog die geinteresseerd zijn in een bezoek aan het Nationaal Mobility Event kunnen zich deze week met een korting van 45,- inschrijven met de actiecode COM, mits zij geen leverancier of consultant zijn.Zie www.mobilityevent.nl voor meer informatie!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-15T10:56:00.000Z Ed Magnée
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.