Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Is de Iphone geschikt voor de zakelijke markt?

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ed Magnée
Innovatieadviseur, Alares. Expert van Computable voor de topics Mobility en Zorg.

De Blackberry is een handig apparaat, maar hij blinkt niet echt uit in integratie met gangbare mail- en agendasystemen. De nieuwse smartphones met Windows Mobile werken vlekkeloos in het bedrijfsnetwerk en dat blijft toch wel een heel belangrijk pluspunt.

Is de Iphone geschikt voor de zakelijke markt? Volgens RIM, de maker van de Blackberry, niet. Een zakelijke gebruiker wil een echt toetsenbord en geen schermtoetsen volgens RIM. Dat zou inderdaad zo kunnen zijn. Belangrijker lijkt me echter de vraag of de Iphone goed kan functioneren in een zakelijke Microsoft-omgeving. RIM heeft het daar niet over. Logisch, want diezelfde vraag kun je stellen bij de Blackberry. Een handig apparaat maar hij blinkt niet echt uit in integratie met gangbare mail- en agendasystemen. Toch is het nog steeds de meest gebruikte smartphone. Daarmee lijkt mijn kritische vraag positief beantwoord. Maar is het niet gewoon zo dat zowel de Blackberry als de Iphone een hoog gadget-gehalte hebben? En ook zakelijke gebruikers, of mischien wel, juist zakelijke gebruikers zijn daar heel gevoelig voor. Ik denk dan ook dat de Iphone wel degelijk zijn ingang zal vinden in de zakelijke markt. Sterker nog; de enige exemplaren die nu in Nederland in gebruik zijn, zitten bij zakelijke gebruikers. Ik heb deze week zelf een nieuwe smartphone in gebruik genomen, met Windows Mobile. En mooi dingetje waar iedereen met afgunst naar kijkt (hoezo gadget), maar hij werkt vlekkeloos in het bedrijfsnetwerk en dat blijft toch wel een heel belangrijk pluspunt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sinds de introductie deze zomer zijn er honderden applicaties ontwikkeld voor de iPhone. Dit heeft Apple ertoe bewogen om een officieel certificeringsysteem op te zetten, zodat third party ontwikkelaars hun toepassing via Apple kunnen distribueren. Voor beveiliging, beheer en synchronisatie binnen de enterprise zullen er in de komende maanden ongetwijfeld nog meer innovatieve oplossingen worden aangeleverd. (zoals Afaria) Wellicht is de iPhone nu nog voor de enthousiaste early adopters, maar ik denk dat het niet lang zal duren voordat de iPhone ook binnen de enterprise zijn intrede zal doen.

Forrester heeft er een interessant rapport over geschreven. Zie : http://www.forrester.com/Research/Document/Excerpt/0,7211,44375,00.html Maarten SonneveldMicrosoft

Apple heeft een prachtig apparaat gelanceerd, waarmee gadgetfreaks en early adopters flink uit de voeten kunnen. Deze gebruikers verwacht ik uitsluitend aan de consumentenkant, de reclamebureaus en gadgetgoeroes daargelaten.In zakelijk Nederland maakt 9 op de 10 gebruikers nog gebruik van de reguliere candybar GSM en de overstap naar de iPhone zal voor velen zoiets zijn als de overstap van de bedrijfswagen naar een lease-gyrocopter. Het feit dat windows mobile toestellen zakelijk nu pas echt voet aan de grond krijgen (met vrijwel altijd fysieke bedieningsknoppen en/of toetsenbord!), is in dit kader ook veelzeggend. De iPhone is bovendien zo nieuw dat vooral de ICT beheerder nerveus zal worden vanwege het ontbreken van een track-record. Pas nadat Apple (1) de belangrijkste kinderziekten heeft opgelost, (2) een betrouwbare service en supportorganisatie heeft neergezet, en (3) een duidelijke zakelijke visie en roadmap heeft, zie ik mogelijkheden voor de jaren daarna.

In een enterprise omgeving kan hardware nooit de basis voor nieuwe functionaliteit zijn. Een directe integratie van een mobiele omgeving op een gestandaardiseerde enterprise omgeving verdient altijd de voorkeur ten opzichte van de BlacBerry. BlackBerry vereist een aparte BES (BlackBerry Enterprise Server) naast de Exchange- of Lotus omgeving; exoten in je standaard architectuur dus. Naast e-mail willen gebruikers in ook andere web functionaliteit. Met BlackBerry moet je op dat moment uitwijken naar RIM om het Internet te kunnen benaderen. Daarmee treed je buiten je intranet en creëer je serieuze security issues! Naar mijn mening is de meest voor de hand liggende (rationele) combinatie te vinden in oplossingen die qua architectuur in het verlengde van je enterprise omgeving liggen. Dus in een Microsoft omgeving met een Exchange Server simpelweg naar Windows Mobile 6. Samen met Exhange Server SP2 biedt dat een prima push functionaliteit, volledig binnen de enterprise omgeving. Als laatste (en niet als eerste!) zoek je daar de passende hardware bij.Als je dan voor de connectiviteit een private APN in plaats van de standaard APN op een 2G/3G netwerk kiest zijn je security issues tot een minimum beperkt.

Het succes van de iPhone als zakelijk toestel zal met name beïnvloed worden door de mate van integratie met enterprise systemen. Onlangs heeft iAnywhere een persbericht uitgestuurd (http://www.ianywhere.com/press_releases/enterprise_email_apple_iphone.html) waarin de integratie met Microsoft Exchange en Lotus Domino voor entreprise email wordt aangekondigd. In dat persbericht heb ik overigens ook mijn mening gegeven over de aangekondigde stap. Als push email vanuit de enterprise email systemen daarmee beschikbaar komt voor de iPhone is dat een duidelijke stap in de goede richting. Dit effect zou versterkt kunnen worden als er een fatsoenlijke SDK zou komen waarmee elk welwillend bedrijf applicaties voor de iPhone kan ontwikkelen om business processen in het veld mobiel te ondersteunen. Gezien de technische mogelijkheden van het toestel verwacht ik dat de iPhone die stap veel makkelijker kan maken dan de Blackberry. Als ik mijn geld nu in zou moeten zetten op een voorspelling van de meest succesvolle smartphones van 2008/2009 voor de zakelijke markt, dan gaan die muntjes echter toch op Microsoft met Windows Mobile.

De geschiedenis heeft laten zien dat iedere ontwikkeling in de consumenten markt ook in de zakelijke markt zijn intrede vindt. (ondanks verwoede pogingen van menig ICT afdeling om dit te verhinderen). Ook de iPhone zal naar mijn verwachting doordringen in het zakelijke segment ondanks zijn huidige beperkingen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-02T16:31:00.000Z Ed Magnée
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.