Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Is de dynamiek uit Mobility?

Dit artikel delen:

Mobility specialisten waren tot voor kort de cowboys in de it-wereld. Daar waar security-goeroes urenlang konden praten over saaie standaarden trokken wij, mobility goeroes, volle zalen met de nieuwste devices, flashy ‘presence and location aware' applicaties en onbegrijpelijke kreten zoals ‘ubiquitous technology'.

Mobility was hot, en de business plannen hadden mooie hockeystick-curves die iedereen overtuigden in mobility te investeren. Als ik naar mijn eigen agenda kijk, zie ik echter een stevige verandering. Vergaderingen met coole applicatie leveranciers zijn verdrongen door grote mobility-outsourcing kick-offs, maandelijkse meetings met leveranciers die de meest veelzijdige smartphones op de markt lanceerden zijn verdrongen door briefings aan grijze analisten over hoeveel omzet we doen in welk marktsegment. Natuurlijk is dit allemaal erg subjectief, maar er zijn toch meer signalen die aangeven dat Mobility de ‘hype' voorbij is. Gartner geeft aan dat de Mobility budgetten voor 2008 met 5 procent zijn gegroeid ten opzichte van 3 procent voor het overall it-budget (geen ‘hockeystick' verwachtingen dus meer).  Uit een onderzoeksrapport in opdracht van EZ (http://www.ez.nl/dsresource?objectid=154504&type=PDF) kun je ook het nodige tussen de regels lezen. Zo blijft de killer app nog wel een tijdje mobiel e-mail, zelf had ik verwacht dat bijvoorbeeld mobiel chatten sneller populair zou worden. De mobility markt lijkt volwassen te worden en de belangen die ermee gemoeid zijn kunnen geen cowboy gedrag gebruiken. Alleen het mobiel dataverkeer is wereldwijd al een markt van 200 miljard dollar in 2008 (bron Informa).

Natuurlijk is het niet allemaal saai geworden, Apple laat zien dat het de meester van de ‘user interface' is en Google maakt het de gevestigde orde moeilijk met spannende business modellen. Maar ook de innovaties van deze partijen worden al snel gemeengoed doordat ze razendsnel worden gekopieerd door de concurrenten.
Cisco verraste vorig jaar de ingeslapen video-conferencing markt met een demonstratie waarbij John Chambers met een hologram-collega sprak die duizenden kilometers verwijderd was. Af en toe moet je dit soort technische uitspattingen laten zien om ontwikkelaars te prikkelen om buiten hun vertrouwde wereld te kijken. Geef toe, als iedereen elkaar gaat kopiëren wordt het wel errûg saai.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-19T15:32:00.000Z Alphons Evers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.