Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Yammerend en Twitterend de economische crisis te lijf

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ed Magnée
Innovatieadviseur, Alares. Expert van Computable voor de topics Mobility en Zorg.

Hoe ontworstelen we ons aan een economische crisis die we niet eerder hebben meegemaakt? Ik heb de oplossing niet, maar verhoging van de productiviteit en flexibilisering van de arbeid zijn wel belangrijke onderdelen van die oplossing. Hoe kun je daar als bedrijf een bijdrage aan leveren en welke rol speelt mobiele technologie daarbij?

Arbeid wordt steeds flexibeler. Kenniswerkers kunnen overal hun werk doen; thuis, bij de klant, onderweg en soms ook op kantoor. Ze moeten daarvoor wel de juiste faciliteiten krijgen. Onderzoek van MarketCap toonde eerder aan dat dat wel goed zit. Althans, wat de hardware betreft dan. Want slechts de helft van deze snelbewegende medewerkers heeft buiten kantoor ook toegang tot alle benodigde functionaliteiten. Dat noem ik ernstig gehandicapt. Ze kunnen niet bij vitale bedrijfsinformatie, maar erger nog, ze kunnen maar beperkt kennisdelen met hun collega's. Dat draagt niet bepaald bij aan de productiviteit.

Ik werk te midden van flexibele, ambulante consultants die overal hun werk kunnen doen. We hebben alle informatie en beschikbare kennis via internet toegankelijk gemaakt in een allesomvattende kennisomgeving. Die kennis is in de meeste gevallen afkomstig van collega's die niet alleen trouw hun projectinformatie toevoegen aan de kennisomgeving, maar ook al bloggend hun praktijkervaringen delen met collega's. Zij voorzien bovendien interessante informatie (artikelen, nieuwsberichten, gebeurtenissen) van analyse en commentaar en verrijken die informatie zo tot kennis voor collega's. Dit doen zij overal en het liefst onderweg (in de trein), waardoor reistijd werktijd wordt. Hierdoor zijn zij zelf productiever, maar vooral ook de collega's die hun voordeel kunnen doen met de aangereikte kennis.

De nieuwste aanwinst voor deze Sarcina (Latijn voor knapzak (met kennis)), de naam die wij aan onze kennisomgeving hebben gegeven, is microbloggen. We gebruiken Twitter en Yammer om elkaar op de hoogte te houden waar we mee bezig zijn. Wie werkt aan welke offerte, project of presentatie, wat is de status, wat zijn de problemen waar we tegenaan lopen en welke vragen hebben we? Snelle interactie met elkaar zoals we dat één-op-één al deden met Skype. Twitter maakt dat nu transparant voor alle collega's die op hun beurt allemaal kunnen reageren en bijdragen. Informatief, maar vooral effectief en superhandig via laptop en smartphone.

Dus laat ze maar Yammeren, dan trekt de economie vanzelf weer aan.

Ed Magnée
Innovatie adviseur
Alares

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aan de hardwarekant is dit: http://tiny.cc/NK1af is ook een mooie ontwikkeling die zal helpen overal buiten kantoor toegang tot alle benodigde functionaliteiten te hebben. Smartphones die geheel de desktop en laptop kunnen vervangen- nu alleen nog de ingebouwde beamers en projectietoetsenborden uitontwikkelen ;)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-24T09:24:00.000Z Ed Magnée
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.