Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

MWC 2011 Barcelona: Tablets, 4G en Android

Dit artikel delen:

Computable Expert

ir. Eildert van Dijken
Principal Consultant, STRICT BV. Expert van Computable voor het topic Mobility.

Kort geleden mocht ik het Mobile World Congress bezoeken in Barcelona, samen met nog zestigduizend anderen. De beurs was met behoorlijk veel deelnemers gegroeid. Beroepshalve ben ik veel bezig geweest met indoor oplossingen, maar een aantal andere zaken zijn ook opgevallen. Die zal ik hier kort proberen te beschrijven.

Operators proberen de enorme groei in smartphone traffic op allerlei wijzen te beteugelen. Volgens een presentatie was bij een operator het verkeer met 65 procent gegroeid over een bepaalde periode, terwijl in dezelfde periode het signalleringsverkeer met 177 procent was toegenomen. Vorig jaar werden al mogelijkheden getoond om met behulp van WiFi of met Femtocellen de macronetwerken lokaal te ontlasten, dit jaar werd er meer serieus naar gekeken. Overigens waren op veel plekken op de beurs gratis hotspots beschikbaar. Verder dan het aanlogscherm (gesponsord door Cisco) kwam ik nooit. Op een smartphone werkte het helemaal niet. Een mobiele dataverbinding met umts werkte wel prima, terwijl ik toch echt zestigduizend smartphones heb gezien.
Vorige week werd in Nederland ontdekt dat Vodafone nu ook edge heeft aangezet, wat als 2,75G-technologie ook verlichting op het 3G-netwerk moet geven. Daarnaast is nu ook op plekken zonder 3G-dekking de Smartphone goed te gebruiken.

Overal Tablets
Vorig jaar werden door veel bedrijven kleine notebooks – netbooks en andere portable pc’s getoond. De bijzonderste hadden zelfs 4G al aan boord. Dit jaar demonstreerde alle grote bedrijven tablets in verschillende soorten en maten. Die van HTC was alleen achter glas zichtbaar, de Tablet van HP liep regelmatig vast en mocht je alleen aanraken zolang de meneer van HP hem ook vasthield, de Tablet van ZTE deed het helemaal niet, alleen de nieuwe Playbook van Blackberry draaide fatsoenlijk. Ongelofelijk wat Apple met z’n iPad voor elkaar heeft gekregen. Zakelijk gebruik van een tablet blijft een lastig punt, zelfs de Playbook werd vooral als consumentenproduct gedemonstreerd (kijk eens hoe goed dit spel draait, zelfs op de achtergrond als je net doet alsof je je mail zit te lezen!).

Smartphones
Bijna alle nieuwe mobiele toestellen die werden gepresenteerd, waren te kwalificeren als smartphone. Het prijsniveau van een fatsoenlijk Android-toestel benaderd zelfs al de honderd euro, waardoor dit voor veel mensen ook interessant wordt. Het schijnt dat in Nederland al bijna 50 procent van de verkopen smartphones betreft. Het gemak van email en allerlei applicaties wordt voor veel mensen iets wat ze niet meer willen missen.

OS Battle
Al enige jaren is er een hevige strijd tussen de verschillende operating systems (OS). Android lijkt de grote winnaar op dit moment, met een gigantische stand. Apple was traditioneel totaal afwezig in Barcelona, dus dat was een makkelijke wedstrijd voor Google. Microsoft praatte vorig jaar met veel poeha over het komende Windows Mobile 7, dit jaar hadden ze moeite om de aandacht van het publiek vast te houden terwijl er aan de overkant danseressen actief waren. Het initiatief van Nokia door een partnerschip te nemen met Microsoft vind ik een slimme beweging – alleen zijn ze op dit moment niet sterk genoeg om aan de bovenkant van de markt Apple en Google weerstand te bieden. Overigens verkoopt Nokia nog grote aantallen Symbian toestellen, maar de glans van het merk is al even weg.

Augmented Reality
De stand van Ericsson was ik bijna opgekomen – had ik die oud-collega toch iets beter moeten volgen om binnen te komen. Het schijnt dat ze onder andere veel aandacht geven aan 'Augmented Reality', waarbij informatie aan onze werkelijkheid wordt toegevoegd. Dit wordt door onder andere Layar (Nederlands bedrijf!) als applicatie mogelijk gemaakt.

Tot slot
Parkeren op twintig meter van de ingang is nog steeds mogelijk, de zon scheen lekker op woensdag en de omgeving was zoals altijd spectaculair– prima toch! Bij het verlaten van het evenement staat de datum voor volgend jaar altijd groot aangeplakt. En die is twee weken verschoven, want dat komt namelijk beter uit met het Chinese Nieuwjaar. Een paar jaar geleden werd gezegd: de Chinezen komen. Duidelijk is dat ze ondertussen een belangrijke rol spelen in netwerken en toestellen!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-03T10:46:00.000Z Eildert van Dijken
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.