Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Don’t be an app hole…

Dit artikel delen:

Onlangs kwam ik deze header tegen en ik was meteen geïnteresseerd. Wie zou het niet zijn? De titel werd gebruikt door een softwarefabrikant, die zich focust op mobile, cloud, big data en social networks. Ik moest meteen denken aan multifunctionele printers, mfp’s dus. Vanwaar de link zal je je afvragen? Mfp’s worden volop smart, zo blijkt uit het IDC MarketScape rapport van eind 2013.

We weten wellicht allemaal dat onze smartphone het kenmerk smart heeft gekregen omdat we er meer mee kunnen doen dan met de ‘gewone’ gsm. Méér? Ja, maar indien we niet de rijkdom aan app’s gekregen zouden hebben, dan stel ik mij zeer de vraag of ons mobieltje wel zo smart geworden zou zijn.

De vergelijking met smart mfp’s krijgt dan ook steeds meer vorm. Aangezien app’s nu ook op een smart mfp geïnstalleerd kunnen worden, kan deze steeds meer. Bovendien wordt het als constructeur steeds makkelijker om die app’ s te ontwikkelen, wat het landschap van de multifunctionals volledig verandert.

App’s op een mfp vraag je je af? Welke app’s? Stel je voor dat de mfp om één of andere reden een technische interventie nodig heeft, dan is het toch voor de interne (of externe) helpdesk een welkome optie om snel een app te activeren die meteen een gepersonaliseerd scherm toont dat de gebruikers meldt dat er een technische interventie gepland is en waarbij ze naar een alternatieve mfp doorverwezen worden. Of wat zou een app kunnen betekenen wanneer het standaard welkomscherm vervangen kan worden door een volledig gepersonaliseerd scherm, dat de gebruikers er aan herinnert om eerst na te denken voordat ze gaan printen of kopiëren. Niet? En beeld je even in dat je via een app op de smart mfp heel eenvoudig kunt scannen naar je Dropbox of printen vanaf je Office 365. Je begint nu waarschijnlijk te begrijpen waarom die titel mij even deed stilstaan. Ik ga nu niet direct beweren dat de App Stores voor smart mfp’s als paddenstoelen uit de grond gaan verschijnen, maar sommige van onze partners zijn er toch al intensief mee bezig (zodat wij geen app holes blijven).

En wat als je smartphone van een app voorzien zou worden, waarmee je dankzij een volledige integratie met de smart mfp snel een digitaal document, een te scannen document en een ingesproken tekst, met instructies voor de ontvanger, zou kunnen versturen? Een ding is zeker: de wereld wordt steeds interessanter!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zou nog mooier zijn als je vanuit android net zo eenvoudig zou kunnen printen (scannen etc.) als vanuit Linux want dat is nog steeds naadje.
Nu moet je de printer in de cupsserver van linux vrijgeven en het android-apparaat naar je cups-server laten printen.

Jan, je hebt meer dan gelijk wanneer je opmerkt dat je vanaf de Android mobieltjes en tablets nog niet naadloos kunt printen. Wel zien we al enige evolutie met Android 4.3 en nog meer met 4.4, waarbij Google ook richting een geïntegreerde oplossing voor printing gaat. Misschien toch ook interessant om te melden dat MOPRIA, een non-profit alliantie, in het leven is geroepen om tot één standaard te komen, zodat we binnen afzienbare tijd met z’n allen kunnen printen vanaf welk mobiel apparaat naar welke printer dan ook. Nu zal het nog niet zo’n vaart lopen dat we dit morgen al kunnen, maar nog dit kwartaal zal je al enkele printerfabrikanten hun aankondiging richting MOPRIA zien maken. De focus ligt bij MOPRIA volledig op de Android 4.3 en nu zeker ook op KitKat (4.4). IDC(*) heeft een eerste analyse gemaakt en geeft aan dat er nog werk is, maar dat MOPRIA zeker in de goede richting evolueert. De grote doorbraak hangt waarschijnlijk af van de inbreng van de Mobile OS fabrikanten zelf en misschien ook van de invloed van de belangrijkste fabrikanten van mobiele apparaten.

(*) MOPRIA Alliance – Accelerating Industry Adoption – IDC #246833 rapport

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-02T14:08:00.000Z Yves Rummens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.