Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Tijd is rijp voor wearables in het bedrijfsleven

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ronald Ravel
Country Manager Benelux en B2B Director voor Centraal- en Zuidoost-Europa, Turkije, Israël en de Benelux, Dynabook Europe BNLX. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Beheer.

Het idee om draagbare technologie te integreren in de it-infrastructuur van een bedrijf komt nog niet echt van de grond, hoewel het nu al enkele jaren wordt geroepen. Bedrijven kopen smartwatches voor hun personeel, maar dat heeft het werk nog niet getransformeerd. Nu lijken de omstandigheden voor wearables te verbeteren.

Volgens ABI Research zal de wereldwijde verkoop van draagbare zakelijke apparaten tegen 2021 de 154 miljoen bereiken. Dat is een aanzienlijke sprong, vergeleken met de verkoop van ongeveer 34 miljoen wearables in 2016. Maar wat zal er daarna gebeuren?

Wat wel duidelijk is, is dat - ongeacht of wearables alle functies voor ondernemingen nu al ondersteunen - organisaties scherp zijn op het potentieel van dergelijke apparaten. Wanneer het potentieel erkend wordt, zijn ze bereid om wearables verder in hun processen te gaan integreren. Maar wanneer krijgen wearables dan écht potentie? Vanaf nu.

Groei

"Stimulans voor de groei van de inzet van wearables is de opkomst van edge computing"

De verwachte verkoopgroei van wearables toont het vertrouwen onder cio’s en laat zien dat de voorwaarden verbeteren waaronder wearables hun plaats in het bedrijfsleven kunnen vinden. Een volwassen wordende iot-markt, vooruitgang in de ontwikkeling van augmented reality (ar) en de komst van 5G - waarbij het ministerie van Economische zaken en Klimaat flinke vaart achter de ontwikkeling zet - dragen bij aan de mogelijkheden die het gebruik van draagbare apparaten zullen stimuleren.

Misschien wel de belangrijkste stimulans voor de groei van de inzet van wearables is de opkomst van edge computing. Omdat de iot-markt in bloei staat, zullen iy-managers moeten weten hoe ze met de hierdoor gegenereerde gegevens veilig en efficiënt om moeten gaan. Edge computing helpt organisaties om deze uitdaging op te lossen. Tegelijkertijd worden er nieuwe methodes ontwikkeld voor het verzamelen, analyseren en herverdelen van gegevens en afgeleide intelligentie. Verwerking van gegevens aan de rand van de it-infrastructuur vermindert de druk op de cloud: gebruikers worden selectiever in de gegevens die ze naar het netwerk verzenden. Edge computing maakt het ook eenvoudiger om cyberaanvallen in een vroeg stadium te identificeren en impact lokaal te beperken. Data kan vervolgens worden gescand en versleuteld voordat ze aan het netwerk worden verzonden.

Naarmate meer en meer draagbare apparaten en applicaties worden ontwikkeld met het oog op bedrijfsefficiëntie en facilitering, zal de rol van edge computing steeds waardevoller worden. Volgens Equinix en IDC zullen ondernemingen de komende vijf jaar hiermee twee miljard dollar aan extra voordeel behalen.

Waar de meeste impact?

De ontwikkelingen van 5G, iot en ar dragen bij aan de opkomst van wearables, maar ook cio's - actief in verschillende sectoren - erkennen dat deze devices de mobiele productiviteit binnen hun organisatie kunnen verbeteren. Het zijn met name sectoren met een sterke afhankelijkheid van eerstelijnsmedewerkers en personeel in het veld - zoals logistiek, productie, magazijnen en gezondheidszorg - die oplossingen als ‘AR smart glasses’ wel zien zitten.

Het voordeel van wearables verschilt per sector, en zelfs per organisatie, maar de flexibiliteit maakt de apparaten aantrekkelijk. Terwijl wearables voor de traditionele kantoormedewerker niet altijd een efficiëntere manier bieden om hun e-mail te checken of telefoongesprekken te beantwoorden, kunnen wearables voor werknemers op locatie op maat worden gemaakt om aan hun specifieke eisen te voldoen.

Neem bijvoorbeeld monteurs die cv-ketels een jaarlijkse onderhoudsbeurt geven. Met behulp van slimme ar-brillen kunnen zij een virtuele laag toevoegen waarmee ze handsfree extra informatie kunnen opvragen, bijvoorbeeld wanneer een onbekende storing optreedt. De monteur kan dan op afstand de hulp van een expert inroepen en het probleem gezamenlijk oplossen. In de gezondheidszorg kan een slimme bril artsen ondersteunen door handsfree patiëntendossiers, medische procedures of informatie over medicijnen te laten zien.

Direct potentieel

"Hardware is door velen al geaccepteerd en de connectiviteit wordt steeds beter"

Smartwatches zijn inmiddels al een realiteit in het bedrijfsleven. Onderzoek van NPD Group naar de totale markt van slimme horloges laat zien dat 16 procent van de Amerikaanse werknemers al een smartwatch draagt. Dergelijke slimme technologieën hebben een onmiddellijk potentieel: de hardware is door velen al geaccepteerd en de connectiviteit wordt steeds beter. Tegelijkertijd richt de ontwikkeling van it-infrastructuur van ondernemingen zich steeds meer op edge computing. Hierdoor vinden dergelijke draagbare technologieën steeds vaker hun weg naar de werkvloer.

Deze combinatie van ontwikkelingen maakt het nut van op maat gemaakte mobiele functionaliteiten voor medewerkers duidelijker. De it-infrastructuur binnen bedrijven wordt op dit moment klaargemaakt voor de volgende stap, waarbij functionaliteiten voor mobiele werknemers een katalysator zullen vormen voor de verdere ontwikkelingen van wearables met een realistisch potentieel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-26T11:26:00.000Z Ronald Ravel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.