Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

5 technologische verwachtingen voor 2022

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ronald Ravel
Country Manager Benelux en B2B Director voor Centraal- en Zuidoost-Europa, Turkije, Israël en de Benelux, Dynabook Europe BNLX. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Beheer.

Is de toekomst voorspellen al lastig, de toekomst van tech voorspellen is nauwelijks te doen. Want als er één plek is waar innovaties, veranderingen en voortgang elkaar voortdurend opvolgen, dan is het wel de technologiesector. En dat niet alle innovaties uiteindelijk het grote publiek bereiken, komt niet alleen door de technologie zelf. In sommige gevallen zijn de ontwikkelingen hun tijd te ver vooruit of is de markt nog niet klaar voor een nieuwe oplossing.

Toch zijn op basis van de huidige zakelijke ontwikkelingen en het gedrag van consumenten wel voorzichtig de contouren van de toekomst waar te nemen. Welke vijf technologische ontwikkelingen kunnen we verwachten in 2022?

  • Slimme brillen vinden hun weg naar de massa

Volgens IBM zal edge computing binnen vijf jaar bij meer dan negentig procent van alle bedrijven onderdeel zijn van de strategie. In sectoren zoals de maakindustrie zal edge computing zelfs de norm worden doordat producten, zoals assisted reality, werknemers in het veld beter hun werk laten doen, zonder dat zij hiervoor afhankelijk zijn van een wifi-verbinding.

'Geassisteerde realiteit' praktisch toepassen is ingewikkeld. Om het gezichtsveld van een gebruiker daadwerkelijk te verrijken, moet een slimme bril verschillende datasets samenvoegen en realtime reageren - wat lastig is wanneer het noodzakelijk is dat de bril bij elke stap data verstuurt om te verwerken. Vertraging kan fataal zijn, en bij zorgtoepassingen kan dat zelfs letterlijk het geval zijn.

Om die reden is edge computing voorbestemd om te groeien: het maakt het voor slimme devices mogelijk om direct en accuraat ondersteuning te bieden, wat er weer voor zorgt dat assisted reality-devices in meer situaties zijn toe te passen. Onderzoek door Dynabook laat zien dat twee derde van de organisaties van plan is om binnen nu en twee jaar smart glasses in te gaan zetten. De verwachting is dan ook dat in 2022 organisaties hun ideeën over de inzet hiervan vorm gaan geven.

  • Een veilige hybride werkomgeving wordt essentieel

Door de pandemie zijn werkomgevingen voorgoed veranderd. Deze omgevingen, waaronder de hybride, brengen risico’s met zich mee. Het wil logischerwijs dat bedrijven hun security-processen regelmatig evalueren om werknemersdata veilig te houden. Een gebied waarop nog stappen zijn te maken, is de beveiliging van devices.

De genoemde studie toont aan dat vier op de vijf it-beslissers security-eigenschappen belangrijk vindt bij de aanschaf van nieuwe devices. Er is weinig reden om aan te nemen dat dit zal veranderen, aangezien werknemers hun device in toenemende mate ook op hun thuiswerkplek gebruiken. Werknemers moeten worden voorzien van veilige devices met toepassingen zoals twee-factorauthenticatie en trusted platform module. Zo wordt thuiswerken net zo veilig als werken op kantoor. In 2022 zullen security-maatregelen dan ook verder aangescherpt worden.

  • Edge-ai zorgt voor betere klantervaringen

Sinds de introductie van 5G bevindt edge computing zich in de lift omhoog. Een rapport uit 2021 van de Linux Foundation voorspelt dat de wereldwijde markt van edge computinginfrastructuur in 2028 meer dan achthonderd miljard dollar waard zal zijn. Tegelijkertijd overwegen bedrijven ook om te investeren in ai voor zakelijke toepassingen. In 2022 zal dit om veel meer gaan dan alleen digitale transformatie - door edge computing en ai te combineren, worden applicaties zoals ondersteuning op afstand en assemblagemonitoring veel toegankelijker. Bovendien zal edge-ai via analytics op basis van trends en patronen ondersteuning bieden bij zakelijke besluitvorming.

  • Dronebezorging komt eraan

Supply chains wereldwijd stonden onder druk tijdens de pandemie en zonder hulp van automatisering en robotisering hadden logistieke ondernemingen veel meer moeite gehad om aan de toestroom van orders te voldoen. Zowel automatisering als robotisering zullen komend jaar een belangrijke rol blijven spelen.

Bezorging door drones kwam vijf jaar geleden nog te vroeg, wat de verklaring is voor de neergang van Amazons plannen rondom Prime Air. Maar het tij lijkt te keren: de wereldwijde magazijnrobotics-markt zal naar verwachting bijna verdubbelen van 4,7 miljard dollar dit jaar naar 9,1 miljard in 2026. Nu deze technologie wortel lijkt te schieten, is het een realistische verwachting dat dronebezorging een stap dichterbij is.

  • De gerecyclede laptop

Gezien de rol die het onderwerp duurzaamheid speelt, kan een voorspelling voor 2022 niet om dit aspect heen. De verwachting is dat 2022 het jaar van de gerecyclede laptop zal zijn. Devices worden sinds maart 2020 vaker vervangen door een nieuw exemplaar, waardoor er zorgen zijn over de ecologische impact hiervan.

Volgens E-Waste moest 97 procent van de enterprises wereldwijd nieuwe laptops aanschaffen om te kunnen faciliteren in thuiswerken. Volgend jaar zal gekeken worden naar hoe dit proces zo duurzaam en slim mogelijk kan verlopen. Een eenvoudige win is oude devices te recyclen of door te verkopen. Op die manier verkleinen organisaties hun ecologische voetafdruk, maar zijn ze tegelijkertijd in staat om technologisch bij te blijven zodat hybride werken op de juiste manier gefaciliteerd wordt.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aangaande het eerste punt moet ik zeggen dat draagbare technologie met een slimme feedback in allerlei sectoren aan populariteit wint. De slimme bril met toegevoegde realiteit vanuit data (AR) kent dan ook vele toepassingen want er zijn steeds meer sensoren die op deze manier uitgelezen kunnen worden. Aangaande de fatale afloop bij afhankelijkheid van techniek zou ik gezien de wet van Murphy nog eens de inzet van geassisteerde realiteit overdenken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-05T15:18:00.000Z Ronald Ravel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.