Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zijn netwerken klaar voor 'Internet of Things'?

Terwijl het internet een steeds groter onderdeel van onze samenleving vormt, is het huidige volume van internetverkeer maar een fractie van de toekomstige behoefte. Huizen, steden, auto’s en bandbreedte-vreters zoals mobiele telefoons en tablets: alles wordt ‘smart’. Als netwerken de vraag van het Internet of Things willen kunnen bijbenen, is het nu de tijd om de vraagstukken over ‘de netwerken van de toekomst’ te bespreken.

Android@Home, Near Field Communications (NFC) en 6LoWPAN zijn technologieën die de ontwikkelingen in de 'smart home' stimuleren. Voorbijgaand aan de smart homes, stellen hele industrieën alles in het werk om standaarden en technologieën te ontwikkelen waarmee allerlei apparaten en systemen met elkaar communiceren. Zo lanceerde Car2Go eind 2011 driehonderd elektrische Smartcars in Amsterdam, uitgerust met mobiele communicatiemogelijkheden. De auto’s zijn altijd online, en leveren realtime diensten, zoals locatie-informatie en gebruiksgegevens.

Niet alleen huishoudelijke apparaten of voertuigen, maar ook de infrastructuren van hele steden zullen binnenkort met elkaar verbonden zijn. 'Smart cities' zullen niet alleen efficiënter functioneren, maar zullen ook de levenskwaliteit van inwoners significant verbeteren. Van intelligent energiebeheer tot toepassingen voor thuiszorg en telegeneeskunde.

In Nederland zijn verschillende energieleveranciers begonnen met het aanbieden van 'smart metering'. Oxxio meldt inmiddels al meer dan honderdduizend slimme meters te hebben geïnstalleerd die communiceren via gprs en Power Line Carrier connecties en zet daarmee in op effectiever energieverbruik. In Amsterdam is in februari een project gestart waarbij netbeheerders binnen twee jaar bij 450.000 huishouden en kleine bedrijven een slimme energiemeter willen plaatsen.

Ontwikkeling van netwerken

Eén ding mag duidelijk zijn: het mogelijk maken van een wereld waarin alles en iedereen verbonden is, valt of staat met de kwaliteit van communicatienetwerken en de hoeveelheid beschikbare bandbreedte. Het succes van bovenstaande diensten is afhankelijk van de betrouwbaarheid, flexibiliteit en schaalbaarheid van de vaste en mobiele netwerken die hen ondersteunen.

De ontwikkeling van netwerken is in volle gang. De volgende factoren mogen zeker niet aan de aandacht ontsnappen:
• Privacy en beveiliging. Gezien de toename en aard van informatie, zoals energieverbruik van een huishouden, op huidige en toekomstige netwerken is het belangrijk om security hoog op de agenda te zetten.
• Prioritiseren van netwerkverkeer. De continue groei in het type en aantal verkeersstromen verlangt dat netwerken deze uiteenlopende verkeersstromen (automatisch) rangschikken om zo te voldoen aan kwaliteits- en beschikbaarheidseisen vanuit bedrijven.
• Service-enabling infrastructuur. Switching is een kritiek netwerkonderdeel en faciliteert in optimale inzet van netwerkresources en bandbreedte. Dit is essentieel voor operators om nieuwe diensten aan te blijven bieden en te voldoen aan de behoefte vanuit het bedrijfsleven.

Op basis van de uitdagingen op bestaande netwerken en de technologische en servicebehoeften vanuit bedrijven en operators, is de transitie naar de zogenaamde next-generation netwerken in volle gang. In het huidige hyper-connected tijdperk is een inhoudelijke discussies met marktpartijen en het bedrijfsleven over het intelligenter en effectiever maken van netwerken van belang. Want zijn we niet allemaal gebaat om het leven van consumenten en bedrijven makkelijker te maken?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Rob,

Om te beginnen met de titel lijkt een omkering me op zijn plaats, de online samenleving was namelijk niet mogelijk als er geen netwerk met voldoende bandbreedte en tegen lage kosten beschikbaar was. Vergelijk het met de ontwikkeling van de stoommachine die ten grondslag lag aan de industriële revolutie. Het idee van stroomkracht was er al lang, het was de combinatie van een aantal uitvindingen die voor het succes zorgde. En ook de digitale revolutie is een combinatie van een aantal uitvindingen die ervoor zorgen dat we nu haast niet meer zonder Internet kunnen.

Huisautomatisering, ook bekend als domotica is ook al iets dat langer bestaat. Zo had ik 10 jaar geleden al een 'zelfdenkende' thermostaat die voor een behoorlijke energiebesparing zorgde. Of een volledig automatisch werkende zonwering die afhankelijk van de weersomstandigheden naar beneden of omhoog ging. En mijn dagelijkse behoefte aan koffie kan ik al vele jaren op afstand reguleren via Internet. Gemak dient de mens en nu zien we vooral een convergentie naar allerlei mobiele applicaties omdat steeds meer mensen breedband en/of mobiel Internet hebben.

Terecht worden hier wel punten rond beveiliging aangehaald want het aansluiten van steeds meer apparaten en diensten aan Internet levert ook meer 'aanvalspunten' op. En eerlijk gezegd is de beveiliging van veel mobiele devices en applicaties teleurstellend waardoor de digitale achterdeur wagenwijd open staan. De vraag die dan ook bij me opkomt gaat om de winst die behaald kan worden met dit soort automatisering. Als elke bespaarde Euro uiteindelijk weer dubbel uitgegeven moet worden aan beveiliging en investeringen in connectiviteit dan leveren spaarlampen met bewegingssensor me meer voordeel op.

Net als de verwarming die ik heel bewust CO2 neutraal doe met een houtkachel waar wel wat meer werk aan zit maar me honderden Euro's per jaar scheelt in stookkosten. Het verbruik hiervan is trouwens proactief omdat ik wel moet zorgen voor voldoende voorraad. Maar het voordeel is weer dat ik niet vast zit aan een contract en telkens de goedkoopste aanbieder kan kiezen. Gas gestookte centrale verwarmingen werden trouwens pas echt populair na ontdekking gasbel en aanleggen van landelijk dekkend gasnet.

Allereerst, mooi artikel.

Ik sluit me in deze graag aan bij mijn voorganger. Ik wil dan ook even kijken naar de kosten en beschikbaarheid van iets wat een essentieel onderdeel dient te zijn om dit alles in de lucht te houden. Elektriciteit. We kijken momenteel aan tegen een verregaande uitputting van beschikbare fossiele brandstoffen op een alarmerend niveau.

Je ziet dat er in de ontwikkeling die te kunnen vervangen nu al grote gaten ontstaan waardoor de vraag best wel interessant word of al die infrastructuren überhaupt wel in de lucht te houden zullen zijn.

Let wel ik ben een groot voorstander van een echt 'clean' environment waar allerlei prachtige alternatieve energiebronnen ons voorzien van het gewenste niveau maar de zeer 'trage' ontwikkelingen op dat vlak spreken boekdelen.

Of we het allemaal kunnen en zullen realiseren blijft denk ik maar helemaal de vraag.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-10T14:34:00.000Z Rob Wilts


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.