Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

'Verbeter het onderwijs, begin bij het bedrijfsleven'

Eind juni verscheen het rapport 'Geen toekomst zonder informatica; Toekomstverkenning informatica 1996-2005', dat echter nauwelijks reacties te weeg heeft gebracht. Die lauwe ontvangst is begrijpelijk. Het is het zoveelste rapport waarin wordt geconstateerd dat er wat schort aan IT-onderwijs en -onderzoek, en waarin geconcludeerd wordt dat er passende maatregelen moeten worden genomen. Bovendien lijkt het de betrokken partijen eigenlijk nauwelijks te interesseren.

De IT-industrie klaagt weliswaar al jaren steen en been over de slechte aansluiting van het onderwijs op de behoefte van het bedrijfsleven, maar heeft tot nu toe bijzonder weinig initiatieven ontplooid om hieraan daadwerkelijk iets te doen.
Volgens Daan Rijstenbrij, manager bij Cap Volmac, deeltijd-hoogleraar en mede-opsteller van het rapport, is alleen minister Ritzen in staat om de ontstane impasse te doorbreken. Hij bepleitte een saneringsslag in het IT-onderwijs en -onderzoek 'met de kracht van Philips' Centurion'.
Rijstenbrij raadt de overheid aan het geld dat zij nu wil besteden aan het stimuleren van samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven, te gebruiken om de universitaire wereld te saneren. Als onderwijs en onderzoek sterk genoeg zijn, dan komt het bedrijfsleven volgens hem vanzelf wel met opdrachten.
Velen zullen de stelling van Rijstenbrij kunnen onderschrijven. De onderwijs- en onderzoekswereld is hopeloos verdeeld. Hobbyisme en het vasthouden van eigen posities blijken hier een grotere rol te spelen dan de zorg voor een goed klimaat waarin onderwijs en onderzoek kunnen gedijen. Het is echter wat al te gemakkelijk om de schuld uitsluitend bij de universiteiten te leggen. Op de informatica-faculteiten zijn talloos veel mensen uit het bedrijfsleven als deeltijd-hoogleraar gedetacheerd. Wat hebben zij de afgelopen jaren gedaan om verbetering in de situatie te brengen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-07-12T00:00:00.000Z hoofdredactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.