Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Open brief: bereid studenten voor op ERP

Computable Expert

Carlo van Schijndel
Senior Consultant, myBrand. Expert van Computable voor het topic ERP.

Beste hogescholen, De overgang van collegezaal naar werkvloer is al jaren een veelbesproken onderwerp. Pogingen van zowel het onderwijs als het bedrijfsleven om nader tot elkaar te komen, maken de afstand steeds iets kleiner en verbeteren de aansluiting. Op it-gebied valt er echter nog een hoop te winnen.

Neem nu erp-systemen. De meeste net-afgestudeerden hebben geen idee wat dat zijn of waar ze voor dienen, laat staan dat ze ermee kunnen werken. En dat is een probleem. Want in elke, wat grotere, organisatie wordt gewerkt met een erp-systeem en is het de basis voor succes. Een spoedcursus in de eerste baan kan dat hiaat in kennis niet in één keer opvullen. Daarom een oproep aan jullie om studenten voor te bereiden op het omgaan met enterprise resource planning.

Digitale wereld

Van accountancy tot logistiek en van bedrijfsrecht tot communicatie. Om welke opleiding het ook gaat, doel is de student voor te bereiden op de toekomst. Omgaan met it in het algemeen, en erp in het bijzonder, is daar een essentieel onderdeel van. De generatie jongeren die nu staat ingeschreven bij jullie groeit op in een digitale wereld. Voor hen is het dus de normaalste zaak van de wereld dat ze gaan werken met erp-systemen. Neem je dergelijk onderwijs onvoldoende mee in het curriculum, dan lever je als hogeschool een kwalitatief slechtere medewerker af.

Ik heb het nu natuurlijk niet over leren op welke knop in het systeem een student moet klikken. Net als bij elke andere technologie volgen de veranderingen in de wereld van erp elkaar ook in rap tempo op. Tegen de tijd dat die student aan zijn eerste baan begint, is die kennis al verouderd. Bovendien blijft zulke informatie niet hangen als je deze daarna niet meteen in de praktijk kunt brengen. Nee, waar het mij om gaat, is studenten de basis uit te leggen. Maak het concept van erp duidelijk en laat ze ervaren wat de mogelijkheden zijn. En dan niet alleen de toekomstige financieel- of logistiek-managers, maar ook de hr-medewerkers en de productieplanners.

Verdere integratie

En hoe is dat dan te bewerkstelligen? Sinds een aantal jaar bieden sommige van jullie erp als keuzevak aan. Een heel goed initiatief en ik hoop dat anderen dit voorbeeld snel volgen. Bij dit vak runnen studenten gedurende een bepaalde periode een fictief bedrijf. Ze vertegenwoordigen dan een eigen afdeling, zoals inkoop, productie of verkoop - een bedrijfssimulatie dus. Na die periode dragen ze hun werkzaamheden over aan een nieuwe groep studiegenoten, die het bedrijf voortzetten. Net als in de praktijk. 

Diverse erp-leveranciers bieden hun infrastructuur al aan in de cloud. Studenten kunnen daar heel makkelijk gebruik van maken bij hun simulatie. De faciliteiten zijn er. Waarom ze dan niet gebruiken?

Overigens is dit vak in het ideale scenario een verplicht onderdeel van de studie in plaats van optioneel, zoals nu. Daarnaast denk ik aan een verdere integratie van onderwijs en bedrijfsleven. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van gastcolleges of lezingen. En het bedrijfsleven kan erp een vaste plek geven in stages.

Win-win-win

Ik zie hoe dan ook een win-win-winsituatie. In het bedrijfsleven staan we te springen om nieuw talent met erp-kennis. Jullie leveren studenten af die nog beter voorbereid zijn op hun toekomstige werkzaamheden. En de net-afgestudeerde zelf? Die begint met een zelfverzekerder gevoel aan zijn eerste baan. Want laten we eerlijk zijn: die is al spannend genoeg.

Dus is het van belang elkaar nog meer op te zoeken. Ik sta te popelen om de dialoog aan te gaan.

Met vriendelijke groet,

Carlo van Schijndel

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wij van SAP bevelen SAP aan.

Beste SAP,

Dit kunnen jullie beter. Plaats een opinie die ertoe doet. Het opleiden tot SAP is een prima idee als studenten nu al uitgestippeld hebben dat ze de hele dag orders in SAP willen gaan inkloppen. Ik begreep recent van een SAP klopper dat dit een buitengewoon vervelende klus is overigens. Mischien kunnen jullie bij SAP het ook eens omdraaien en met de User First gaan werken: dat betekent niet de gebruiker trainen voor het ERP maar het ERP zo goed maken dat de gebruiker niet getrained hoeft te worden.

Daarom dus mijn oproep tot hogescholen: stop alle SAP opleidingen. En mijn oproep aan SAP: huur een goed UX team en maak uw UX zo goed als veel andere moderne bedrijven.

"Sinds een aantal jaar bieden sommige van jullie SAP als keuzevak aan"

WTF? Is de commercie al zover doorgedrongen in ons onderwijssysteem?

Basiskennis opdoen van /soorten/ systemen is prima, maar om vendor-specifieke kennis op te doen tijdens een door onze overheid flink gesponsorde opleiding.. aiaiai..

Kijk ze kunnen ERP ook zelf uitproberen met:
Compiere
Adempiere
OpenBravo
Odoo (vroeger openerp)
Weberp
Frontaccounting

Meestal is een shared hosting genoeg of gewoon op je eigen linuxbox.
Zo proberen kost niets, maar bij SAP is het, geloof ik, niet gratis te proberen.

Kunnen ze gelijk het keuzevak SAP testen invoeren.
Voldoende modules, voldoende issues en vulnerabilities.
Aan SAP testers (Goede!) is een groot gebrek

Op zich wel een goed idee. Als bedrijven als SAP, Oracle en voor mijn part Group4, Exact, Salesforce etc. goedkope cursussen aanbieden aan studenten zou dat inderdaad een win-win situatie zijn. En daar is niks mis mee.

Informatica HBO(+) staat niet bekend als pretstudie. De scholen/universiteiten leiden in 4 jaar op tot inzicht in informatie structuren en interfaces. Modules, bibliotheken, algoritmen, connecties, afhankelijkheden, requirements, scope, testen.
Wat is er mis met de markt dat dit niet voldoende meer is en dat CV profile matching op basis van pakketnamen gebeurt ?

@Felix
Ik denk dat het hier gaat om functionele consultants, geen technische.

Bij Avans Hogeschool leiden wij al jaren onze studenten op in het gebruik van ERP. Het gaat daarbij niet om ze wegwijs te maken in een specifiek pakket (wij gebruiken Microsoft Dynamics NAV), maar om het concept 'ERP'. Of je nu met SAP werkt, Dynamics NAV of Exact maakt daarbij niet uit, de onderliggende concepten zijn identiek. De tijd dat je met kennis van handmatige boekhouding aan de slag kunt, is voorbij. Bovendien biedt de procesgedachte waar ERP op gebaseerd is, de mogelijkheid zaken als bedrijfsadministratie en administratieve organisatie geïntegreerd aan te bieden aan studenten. Omdat het in een onderwijssituatie niet volstaat om studenten lokaal een ERP-pakket te laten installeren(hoe kun je dan meekijken?) moet je het gebruik anders faciliteren en daar komt een hoop beheer bij kijken. Als een ERP-leverancier daarin kan bijstaan met gratis software, een cloud-oplossing of anders, is dat meegenomen.

Ik ondersteun de oproep. Bedrijfssoftware, zoals Enterprise Resource Planning en Customer Relation Managament suites, worden op een wezenlijk andere manier ingezet dan een Office, Database Management System of Content Management System pakket. De eerste groep van applicaties wordt ingezet voor de optimalisatie van productie en onderlinge samenwerking, de laatste meer voor het uitvoeren van afzonderlijke taken. Met de laatste software groep hebben studenten meestal reeds veel ervaring als ze afstuderen, maar zelden met de eerste.
Dat noem ik niet kwalitatief slechter, maar minder goed aansluitend op de arbeidsmarkt in het algemeen.

Omdat ERP en CRM systemen steeds meer worden ingezet, ook via het internet, is het goed dat studenten kennis hebben van de technische complexiteit van deze toepassingen, maar vooral ook van de interactie van deze systemen met bedrijfsprocessen en –cultuur.

En zoals Jan van Leeuwen aangeeft, hoeft ervaring opdoen met ERP en CRM van de studenten weinig meer dan tijd te kosten.
Maar aan de kant van veel hogescholen en universiteiten is wat meer inzet nodig. Ook docenten moeten met hun kennis aansluiten op de arbeidsmarkt. Dan kan worden voorkomen dat ze te veel afhankelijk worden van gastdocenten die met een Wij van WC-eend adviseren WC-eend komen.

@Jaap van Belkum
volgens mij moet je studenten niet een produkt van X of Y leren gebruiken maar de principes waarop die groep van produkten is opgebouwd.
Zeg maar SAP tussen de anderen als een van de vele.

@Jan van Leeuwen, we zijn het met elkaar eens dat je studenten geen opleiding product X, Y of WC-eend moet geven. Daar zijn (bedrijfs)cursussen voor.
Maar vind je ook niet dat studenten wel meer moeten kennen dan alleen de principes en technieken? Als je niet door hebt dat bijvoorbeeld ERP en CRM alleen effectief toegepast kunnen worden binnen de juiste organisatieverandering en cultuur(omslag), dan ben je als student nog steeds wereldvreemd.
Productcursussen gaan vooral over het installeren, het aanpassen van instellingen en het vullen van een database. Dat is vaak nog niet de helft van het werk. Een goede HBO instelling kan dat gat in expertise deels opvullen.

@Jaap van Belkum
Dat is toch het aloude paradigma van de automatiseerders "de juiste organisatieverandering en cultuur(omslag)".
De organisatie moet zich aan het produkt aanpassen.

Wereldvreemd blijft een automatisserder die niet begrijpt dat een produkt niet, of beter nooit, disruptief mag zijn voor een bedrijfscultuur die bewezen heeft dat deze succesvol is.

Daarom is het de taak van een HBO-opleiding achtergronden en proncipes bij te brengen met een kritische houding naar al te positieve reklame van marktleiders.

Volledig eens dat studenten niet een of ander ERP pakketje in de vingers moeten krijgen. De concepten, bedrijfsprocessen, impact van geintegreerd werken over de divisies heen,... is al een goede start. Hoe met ERP competitiviteit, klanten service, ... verbeteren ? Train studenten in dergelijke uitdagingen en maak ze actueel, debateren met mensen uit de praktijk, laat ze zelf nadenken en met ideeen afkomen,....Doe dit los van SAP, ORACLE, of welk pakketje ook. Laat ons wel wezen, de kern van het ERP gedachtengoed is nog steeds MRP, en bestaat al meer dan 40 jaar. Mijn inziens, en ik zit al 30 jaar in de business, zijn zowat alle vandaag beschikbare ERP's nog steeds niet geevolueerd. Oubollige rommelige concepten, die dringend aan vernieuwing toe zijn. De meeste nieuwe zaken zitten in randdomeinen zoals CRM, eBusiness, Marketing Automation,... tot Analytics en Big Data. Leer de basis, waar staan we vandaag, voor welke challenges staan onze bedrijven morgen, en laat ze werken aan de nieuwe ERP voor de toekomst.

@Jan van Leeuwen, bestaande bedrijfsprocessen en -cultuur zijn niet altijd even optimaal en succesvol. Die moet je zo nu en dan tegen het licht houden. Ik zou zeggen, je moet juist niet denken vanuit het technisch automatiseren; zo van de PC doet het werk zoals mijn vader en opa het ook altijd al met potlood, pen, stempeldoos en later de typemachine deed.

Ik heb voor een klant gewerkt die had een oud legacy ERP-systeem dat draaide op onbetrouwbaar geworden dure hardware. OS en hardware waren beide zonder adequate ondersteuning vanwege de ouderdom. Dus werd er een nieuw ERP-systeem ingevoerd met ondersteuning op de hard- en software. Het nieuwe ERP- systeem werd met behulp van heel veel maatwerk zodanig gemaakt dat het werkte zoals het oude systeem een paar decennia daarvoor was ontwikkeld. Dus was er vrijwel geen enkele aanpassing van de werkwijze van de gebruiker nodig. Nieuwe features werden uiteindelijk grotendeels verborgen. Een deel van de functionaliteit bleef zelfs op de oude machine. Binnen het bedrijf werd daarom veel informatie uitgewisseld via papieren uitdraaien.

Er was geen bedrijfsinformatie, maar informatie van personen en van afdelingen, zoals vroeger. Dat leek leuk voor de oude werknemers, maar werd vooral een grote ergernis voor de nieuwe werknemers (en onnodige kostenpost voor het bedrijf). De samenwerking binnen het bedrijf bleef net zo slecht, primitief en weinig flexibel als voorheen. De samenwerking met leveranciers en afnemers (omzet van meer dan een miljard per jaar) bleef net zo slecht. De gebruikers werden steeds meer ontevreden en de afdeling automatisering liep leeg. De aandeelhouders en klanten eisten uiteindelijk dat er een andere werkwijze en houding kwam.

@Jaap van Belkum
dit soort verhalen ken ik, en ik kom ze ook tegen.
Mijns inziens is niet de automatiseerder de aangewezen persoon om daarin verandering te brengen maar alleen om het probleem te definieren.
Voor organisatieveranderingen is meer nodig, namelijk draagvlak binnen de organisatie en dat mobiliseren vraagt om een ander talent.

Wat ik af en toe duidelijk maak is dat je bepaalde trajekten in de automatisering niet eens begint als er zulke problemen op organisatorisch vlak liggen.

Wat niet werkt, is een organisatorisch probleem proberen op te lossen met een automatiseringstrajekt, van dat soort voorbeelden staan de vakbladen vol.

Ik geloof dat we, wat dat betreft, niet zo'n verschillende mening hebben.

We zijn het eens, automatiseren, informatiseren en BPR changemanagement zijn aanpalende maar verschillende disciplines.

Jammer dat SAP niet zo gebruikersvriendelijk is dat je er tijdens de studie al aandacht aan moet besteden..
Voor veel andere software is dat niet nodig.

Bedankt voor al jullie reacties en discussie. De titel van het artikel luidt “Bereid studenten voor op ERP” en luidt dus niet “bereid studenten voor op SAP”. Sterker nog. Het woord SAP komt in het hele artikel niet eens voor. Het is dus ook geenszins de bedoeling specifiek SAP onder de aandacht te brengen. Waar het mij om gaat is om studenten optimaal voor te bereiden op hun eerste baan. Weten wat een ERP systeem is, leren om in processen te denken en ze daar ervaring mee op te laten doen in een simulatie past naar mijn idee prima in dat beeld. Niet om ze te leren verkooporders te laten invoeren of facturen te laten boeken, maar wel om studenten te laten ervaren hoe een ERP systeem werkt. Vroeg of laat gaan ze namelijk SAP, Oracle, Exact, Microsoft of een vergelijkbare bedrijfskritische applicatie tegenkomen in hun werkzame leven.

Waarom zouden we een toekomstig logistiek manager tijdens zijn studie wel leren hoe hij zijn proces moet optimaliseren en besturen, maar niet hoe hij dit kan ondersteunen met een ERP systeem? Een financieel manager in opleiding, die in zijn studie nog nooit een audit trail in een ERP systeem gezien heeft, mist volgens mij een essentieel onderdeel van het proces.

Het feit dat een aantal hogescholen ERP (bijvoorbeeld SAP) al zeer succesvol in het curriculum heeft opgenomen sterkt me in die overtuiging.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-26T12:52:00.000Z Carlo van Schijndel
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.