Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

AEX rijp voor uitbesteding

Nederland is rijp voor ict-uitbesteding. Jarenlang is de markt mondjesmaat bediend met een paar aanbestedingstrajecten, maar de laatste paar jaar is de beer los.

Binnen de sociale zekerheidssector zijn degelijke automatiseerders als ASZ, Relan ICT en Werklinq overgeleverd aan snelle it-jongens als Pinkroccade, Ordina en Cap Gemini Ernst & Young. In de nutssector zijn it-afdelingen verkocht en zelfs gemeenten schakelen externe automatiseerders in die het beheer komen overnemen. De markt werd zelfs opgeschrikt door twee mega-opdrachten. KPN hield uitverkoop en heeft zijn automatisering aan Atos Origin overgedaan en het ministerie van Defensie zette zijn Defensie Telematica Organisatie in de etalage. De politieke stroop heeft deze laatste aanbesteding echter danig vertraagd.
In de hoogtijdagen zagen organisaties in uitbesteding een uitweg om het tekort aan geschoold it-personeel op te lossen. Nu, in de huidige malaise, hopen zij door de ict bij specialisten onder te brengen, uiteindelijk goedkoper uit te zijn. Ook willen bedrijven af van de sores rond het beheer van de steeds ingewikkelder wordende technologie.
Dat uitbesteding hot is blijkt ook uit de recente, aangekondigde uitbestedingsdeal tussen ABN Amro en EDS. Daarmee is de bancaire muur eindelijk geslecht. Hoewel buitenlandse banken allang het middel hadden geprobeerd, durfden hun Nederlandse collega's het nog niet aan hun automatisering in handen van ict-dienstverleners te leggen. ABN heeft nu een eerste stap gezet. De overeenkomst kan wel eens een kettingreactie teweeg brengen, waarbij meer financiële instellingen hun ict-activiteiten grootschalig uitbesteden. Automatiseerders dromen in deze barrre tijden verlekkerd van langdurige overeenkomsten waarbij ze de bancaire it-spaghetti op een smakelijker manier mogen opdienen.
Misschien is outsourcing ook wel iets voor Euronext. De afgelopen weken kampte het beursbedrijf herhaaldelijk met problemen rond het beheer van zijn ict-infrastructuur. Klanten klagen steen en been: sinds de invoering van het door de joint venture Atos Euronext ontwikkelde handelssysteem ligt de handel op de effectenbeurs soms urenlang stil, vaker dan in de vroegere AEX-situatie. En ze moeten nog meer betalen ook! Tijd voor een aanbesteding?

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-30T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.