Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Uitbesteden met hulp van Ispl

Je besluit tot uitbesteding van ict-diensten. Maar hoe pak je zoiets aan, en wat zijn de risico's? De 'information services procurement library' biedt goede hulp, meent Henk Schutte.

In het artikel 'Ict over de muur' (Computable, 14 maart)wordt gesproken van een grondig voortraject; wat ik hierin heb gemist is de rol die de 'information services procurement library' (ispl) hierbij kan betekenen.
De ispl is een gestructureerde aanpak om te komen tot outsourcings- of inkoopcontracten, en is gebaseerd op 'best practices' met betrekking tot het managen van acquisitieprocessen. Ispl is voortgekomen uit het Sprite S2-project van de Europese Unie, en is gebaseerd op internationale praktische ervaring in acquisitieprojecten. Ispl wordt getipt als een belangrijke internationale standaard voor acquisitie.
Een grondige voorbereiding met behulp van ispl resulteert in een heldere beschrijving van de uit te besteden ict-diensten. Mogelijke risico's rondom deze uitbesteding worden afgeleid vanuit de context van het uitbestedingsdoel. Een op maat gesneden aanpak en maatregelen ter beheersing van deze risico's zijn vervolgens enkele van de resultaten. Daarnaast legt ispl sterk de nadruk op het besluitvormingsproces tussen klant en leverancier, gedurende de voorbereiding, uitvoering en beëindiging van een uitbestedingstraject.
In 2001 is het initiatief genomen tot de oprichting van de Information Services Procurement Group. Deze groep wil een platform bieden aan mensen en instanties die belang hebben bij en willen bijdragen aan de professionalisering van het vakgebied rond 'procurement' en acquisitie van ict. Ispl is een belangrijk voorbeeld van een methodische aanpak voor de acquisitie van ict-diensten, waarnaar de belangstelling van de groep uitgaat. Omdat deze methode nog relatief kort bestaat, is er veel vraag naar uitwisseling van ervaringen met ispl en het onderzoeken van verschillende toepassingsmogelijkheden.
De Ispg is opgericht als eerste 'special interest group' van het Itsmf (IT Service ManagementForum) en verenigt op dit moment ruim honderd geregistreerde geïnteresseerden.. Voor meer informatie verwijs ik graag naar http://www.itsmf.nl. < BR>
 
Henk Schutte, Amersfoort

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Henk Schutte
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.