Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Outsourcingsplatformen

Professor Daan Rijsenbrij, voorzitter van het Platform Outsourcing Nederland, reageert op 'Afnemers outsourcing steken koppen bijeen' (Computable, 21 januari 2005). Hij vindt onder meer dat het artikel onjuistheden bevat en stelt zijn vraagtekens bij de rol van Gartner op het vlak van outsourcingsplatformen.

Met zeer grote verbazing heb ik in de Computable van 21 januari 2005 op pagina 4 gelezen over het Gartner-initiatief tot de oprichting van een afnemersgeoriënteerd outsourcingsplatform, het EOA-NL (Europese Outsourcing Associatie Nederland - red.)geheten.
Ik vind het onbegrijpelijk dat het Platform Outsourcing Nederland door u verkeerd wordt neergezet. Ik wil geen platform in Nederland opzetten zoals uw journalist, René Rippen, stelt. Het bedoelde platform bestaat al meer dan negen maanden zoals u kunt weten. Vorig jaar lente heeft Tanja de Vrede van de Automatisering Gids daar immers uitgebreid over gerapporteerd in haar blad.
Gartner was overigens deelnemer van het Platform Outsourcing Nederland, onder andere in de persoon van Berend de Jong. Gartner heeft zich om interne redenen naar zij mij toentertijd hebben gemeld in juli uit het Platform Outsourcing Nederland teruggetrokken. Nu blijkt dat zij snel daarop de 'Dutch' chapter van de European Outsourcing Association hebben gestart. Zeer vreemd!
Het komt mij ook vreemd over dat het niet bekend mag zijn wie erin zitten. Het lijkt op deze manier meer een Gartner-feestje dan een open uitnodiging voor afnemers om deel te nemen.
Ook de opmerking dat leveranciers en intermediairs (waarschijnlijk bedoelt u mediators) pas later mogen meedoen komt zeer vreemd over. U weet net zo goed als ik dat Gartner naast analistenbureau ook mediator is. Dus het zou mogelijk kunnen lijken dat zij onder het label 'analistenbureau' als 'mediator' klanten werven. Daardoor kan Gartner een commercieel belang hebben bij de oprichting van de EOA-NL. Dat lijkt niet helemaal netjes. U stelt immers nadrukkelijk dat het EOA-NL elke verdenking van een commercieel belang wil vermijden.
Een goede outsourcingsdeal dient een win-winsituatie te zijn tussen een afnemer/uitbesteder enerzijds en een leverancier/provider anderzijds. Het Platform Outsourcing Nederland staat daarom ook open voor afnemers. Met polarisatie is immers niemand gediend. Het Founding Statement van het Platform Outsourcing Nederland heeft die zelfde win-wingedachte als uitgangspunt. Wij geloven daarom absoluut niet in de toegevoegde waarde van een eenzijdige vereniging, zoals door Gartner wordt bepleit. De EOA is trouwens voortgekomen uit het NOA (National Outsourcing Association): zie http://www.noa.co.uk/. Zoals u wellicht weet, bestaat het NOA voor ongeveer 40 procent uit providers en voor ongeveer 60 procent uit eindgebruikers, met de vage scheiding bij ondernemingen als BT en HP die zowel eindgebruiker als provider zijn.
Het is mij eigenlijk onduidelijk wat de nieuwswaarde van dit artikel is.
Op de website van de European Outsourcing Association (http://www.e-oa.net/) zie ik immers nog steeds geen verwijzing naar een Nederlandse afdeling. Ook heb ik verder geen heldendaden in uw artikel kunnen lezen.
Gezien de onjuistheden in uw artikel was het wel zo professioneel geweest als u met mij contact had opgenomen om uw artikel met iets meer zorgvuldigheid in elkaar te zetten. Het vermelden van mijn naam zonder dat u verifieert lijkt niet zo handig.< BR> 
prof. dr. Daan Rijsenbrij, voorzitter Platform Outsourcing Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-04T00:00:00.000Z prof. dr. Daan (e.a.) Rijsenbrij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.