Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gaat het bij IT-outsourcing wel om IT?

Als het om 'harde' it gaat zoals apparatuur, infrastructuur of werkplekken is outsourcing inmiddels goed te organiseren. Regievoering en leveranciersmanagement bevinden zich weliswaar nog in een fase van verdere professionalisering, maar definiëring van de service en het niveau van de te leveren service is door de aard van de dienstverlening en de ervaring in de markt op redelijk niveau.

In het geval van applicatieve services zijn de ervaringen nog erg divers. Vele teleurstellingen zijn er op te tekenen als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en met betrekking tot het beheer staat of valt het succes door de inbreng van kennis of het ontbreken daarvan. De procesvoering binnen het beheer is zelden van doorslaggevende betekenis in positieve zin. En dan hebben we het al helemaal nog niet over de effecten van offshoring, nearshoring en alle mogelijke varianten hierop.

Nu de algemene marktontwikkeling vraagt om hogere flexibiliteit in businessprocessen en mogelijk ook keten- en  procesaanpassingen, kan veel beter gekozen worden voor een geïntegreerde sourcing benadering voor de processen  inclusief de applicatieve ondersteuning.

De mislukte pogingen om te komen tot Business Process Outsourcing (BPO) zijn in deze een prima leerschool. Het loskoppelen van een deelproces om op die manier af te komen van de zogenaamde "legacy" leidde in de meeste gevallen tot een grotere inflexibiliteit en een lagere servicebeleving.

Alleen in de gevallen dat vanaf het eerste begin de doelstelling was om businessprocessen te verbeteren en aan te passen gebaseerd op de strategische doelstellingen, is het mogelijk gebleken om serviceverbetering te realiseren en de kosten daadwerkelijk te beïnvloeden.

Al deze ervaringen zouden  toch tot de conclusie moeten gaan leiden dat applicatieoutsourcing als keuze per definitie een verkeerde keuze is.

In het kader van het beheren van businessprocessen moeten sourcing keuzes gemaakt worden: wie doet het benodigde werk met welke uitgangspunten en met welke hulpmiddelen? Bij deze gewijzigde benadering is het in de toekomst waarschijnlijker dat (deel) processen uitbesteed gaan worden, inclusief de benodigde it. Het  uitbesteden van het maken en beheren van it-applicaties  wordt een secundair proces.

It-outsourcing gaat over in Business Proces Sourcing en gaat niet over it. Het is tijd voor verandering in vraag en aanbod. Wie begint?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-29T12:38:00.000Z verwijderd verwijderd
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.