Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Offshoring: er voor gaan of er tegen vechten

Computable Expert

drs. Hugo Messer
CEO, Bridge Outsourcing B.V.. Expert van Computable voor de topics Outsourcing en Loopbaan.

In aansluiting op de discussie naar aanleiding van de uitspraken van Minister Verhagen, vraag ik me af wat de rol van de overheid in de offshoring-discussie moet zijn. Veel reacties bevatten emotie en sentiment rondom de impact van internationale outsourcing op Nederland.

Elke keer dat een groot bedrijf bekend maakt dat ze een offshore/nearshore centrum gaan openen of mensen gaan ontslaan leidt dat tot protest van de media en vele anderen. HP maakte twee dingen tegelijk bekend: ze zullen 1300 mensen in het Verenigd Koninkrijk ontslaan en een zesde ‘best shore’ centrum openen in Maleisië.

Ze hebben al offshore offices in de Filippijnen, India, China, Bulgarije en Costa Rica. Direct na de bekendmaking beginnen mensen te klagen over de beslissing en wijzen HP aan als een bedrijf dat zich schuldig maakt aan het negeren van bepaalde wetten in het Verenigd Koninkrijk.  Tegelijkertijd zijn er discussies gaande over het verder toelaten van Indiase it-mensen in het Verenigd Koninkrijk in ruil voor meer toegang tot de Indiase binnenlandse markt voor Engelse bedrijven.
Wat is een goed beleid?

Naar mijn mening moeten overheden over de hele wereld het onvermijdbare accepteren, namelijk dat in de komende tientallen jaren werk zich zal verplaatsen naar de andere kant van de wereld. De snelheid waarmee dit nu gebeurt is traag vergeleken met wat in de komende jaren zal gebeuren. Er moet een beleid ontwikkeld worden waarin mensen de vrijheid wordt gegeven om te verhuizen. Ook moet het werk vrij zijn om te verhuizen en offshoring moet gebruikt worden.

Alle grote ontwikkelingen in de laatste eeuw zoals automatisering en het verplaatsen van productie naar China hebben allemaal veel tegengas gekregen. Mensen houden niet van verandering en zijn bang dat ze kwijt raken wat ze hebben en het niet terug krijgen. Maar iedere keer bewijst de geschiedenis dat economieën blijven groeien, mensen rijker worden en werkloosheidscijfers omlaag gaan. Misschien moeten overheden een actievere rol innemen in de manier waarop mensen denken (want daarom is er zoveel tegengas). Overheden moeten een visie ontwikkelen over de impact die offshoring heeft op hun lokale economie, ondersteund door gegevens uit onderzoek en dan mensen leren over de toekomst  en voorschriften dienovereenkomstig aanpassen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-17T13:21:00.000Z Hugo Messer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.