Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De hipste nieuwe IT-banen

Computable Expert

Marco Gianotten
Managing Director, Giarte Media Group. Expert van Computable voor het topic Outsourcing.

In Silicon Valley wordt heftig geconcurreerd om het schaarse talent. De nieuwe beloningsnorm voor engineering toptalent in it is een miljoen dollar bij een vierjarig commitment. Dat soort bedragen halen we hier nooit, maar ook hier gaan salarissen omhoog door de schaarste aan it-professionals. Het aantal openstaande ict-vacatures in Nederland is eind 2014 gestegen tot bijna twintigduizend. Maar wie wil er nog een saaie baan?

Jongere generaties op de arbeidsmarkt gaan niet meer sec voor een carrière naar de top. Ze willen uitdagend werk en het verschil maken. Wie wil er dan nog een tester zijn of database administrator? Steeds meer ceo’s roepen dat ze een digital company worden. Dan is it niet zozeer een afdeling meer, maar de (toekomstige) kern van het bedrijf. Er ontstaan dan ook nieuwe en echt hippe it-banen. In die wereld is er steeds meer waardering voor technisch talent dat niet zo nodig manager hoeft te worden. Hun werkmotto is simpel: ‘be the best at what you do’.

Ik heb mijn lijstje met de nieuwe Affengeile it-jobs al opgesteld:

1. User experience leader. In deze baan sta je in het midden van de ontwikkeling van fysieke producten en vooral digitale diensten zoals websites, apps en digital services. UX omvat veel meer dan UI ofwel het design van user interfaces. De gehele waardenpropositie en klantreis staan centraal.

2. Business service manager. It is traditioneel horizontaal verdeeld in applicaties, middleware, datacenters en netwerken. Deze ‘lasagne’ is volstrekt irrelevant voor de business - die wil sec een dienst afnemen. Deze omzetting van horizontaal naar verticaal ofwel end-to-end is de verantwoordelijkheid van de business service manager.

3. Data scientist. Met big data komen traditionele datastromen (erp, crm) samen met nieuwe massale datastromen die gegenereerd worden door social media, het internet of things (IoT) en mobiel. Dan heb je data scientists nodig; data-centric management consultants die in de business het verschil gaan maken om big data om te zetten naar bruikbare informatie, de basis voor nieuwe business kansen.

4. Cloud integration specialist. In een hybride wereld van private en publieke clouds wordt je it-landschap fluïde. Organiseren, configureren, data-integratie en probleemoplossing is een nieuw werkgebied waar je specialisten voor nodig hebt die primair de taal van de business spreken.

5. Digital ecosystem architect. In een digital business ecosystem heb je it-architecten nodig die de api-gedreven wereld als de nieuwe norm beschouwen en helpen bouwen aan digitale ketens met andere partijen. In bedrijfstakken waar het internet of things een grote rol gaat spelen, wordt deze functie megabelangrijk.

6. DevOps coach. In het verlengde van Scrum ligt DevOps, gericht op het synchroniseren van softwareontwikkeling en beheer. Doel is zowel maximale versnelling in de change als maximale stabiliteit in de run. Als coach ben je bezig cultureel gescheiden werelden te overbruggen en eenheid te smeden.

7. Vp multi-channel e-commerce. Mobiel, internet en fysieke kanalen worden omnichannel waarbij de klantervaring over alle kanalen naadloos is geïntegreerd en afgestemd. Mobiel gaat een leidende rol spelen, ook bij de klantbeleving op fysieke locaties. Dit is een nieuwe topfunctie in de categorie chief digital officer.

8. Certified ethical hacker. Ethisch hacken is het (bij voorkeur op een georganiseerde en gecontroleerde manier) detecteren van potentiële bedreigingen om de security te verbeteren. Het werkgebied loopt van vulnerability assessments tot penetration testing. Chief information security officers (ciso’s) binnen multinationals en overheden hebben ethical hackers nodig in hun team.

Klassieke it-functies zullen nog wel een tijdje bestaan. Maar wie kijkt naar de transformatie van bedrijven naar ‘digital companies’, zal zien dat de kansen op de leukste én best betaalde banen in de categorie über cool liggen. Wie durft het aan om nog verder in de toekomst te kijken? Suggesties en tips zijn welkom! Mail dan naar marco.gianotten@outsourcingperformance.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Van Wu-wie naar apen geile IT functies, 40 jaar aan automatisering proberen weg te toveren met buzzword bingo is over het algemeen geen succes. Stellen dat klassieke IT jobs nog wel even blijven bestaan is precies de wijze waarop hele 'lasagne' automatiseringsboom is gebouwd.

Succes, hoe bepaal je dat ? Wie heeft er nou meer van, Ewout, Marco, of toch CloudPositivo Henri ?

De meest hilarische vind ik de Certified Hacker.
Even los van alle discussies over hackers, zul je op dat vlak nooit een sucses bereiken als je beperkt blijft tot een 'gecontroleerde' omgeving.

Ik kwam laatst ook wel een aardige tegen.
FTP specialist... nu vraag ik je.... nee laat maar....

@Ewout: IT is groot geworden met “buzzwords”, al was het alleen maar omdat de vooral Engelstalige terminologie hier geadopteerd moest worden wilden we internationaal meedoen. Nu krampachtig “vernederlandsen” omdat bij nieuwe ontwikkelingen plotseling die “buzzwords”niet meer zouden kunnen vind ik onzin.
In elke branche ontstaan nieuwe rollen en functies door ontwikkeling van techniek, uitvoering en beheer, en omdat IT nog steeds relatief jong is zal dat daar zeker het geval zijn.

@ Marco: Waar ik het niet mee eens ben, is je opmerking dat IT de (toekomstige) kern van het bedrijf zal worden. IT is hooguit de kern van een bedrijf als dat bedrijf IT als dienst levert, en dan nog is IT niets zonder mensen. De kern van elk bedrijf is de mens, zelfs als het er nog maar een paar zijn om de IT overeind te houden. En vooral dat laatste baart mij meer zorgen. Want ondanks (tijdelijke) nieuwe “hippe” IT banen, is de resultante van verdergaande automatisering dat er uiteindelijk minder mensen tot de kern van het bedrijf kunnen gaan behoren.

De grootste uitdaging ligt derhalve op het vlak van herverdeling van arbeid en het zorgdragen voor een zinvol bestaan voor iedereen. Anders wordt de ooit zo veelbelovende IT de aanjager van de grootste economische en maatschappelijke ramp die we ooit hebben gekend.
Dus laten we vooral ook bezig blijven met hippe en vooruitstrevende denkwijzen over maatschappij en samenleving.

Altijd leuk als je eigen rol in een top-10 lijstje van hippe banen voorkomt. Ook al koop je er niks voor ;)

Tja Pascal, om Foiled Twisted Pair bekabeling adequaat, correct en netjes te monteren, heb je toch een FTP Specialist nodig ;-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-13T13:31:00.000Z Marco Gianotten