Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De impact van cloud op outsourcing

Computable 100

Computable Expert

ir. Edwin Huygens
Service Delivery & Cloud Transition Manager, CGI. Expert van Computable voor de topics Management en Outsourcing.

Outsourcing gaat fors veranderen. Traditioneel bestond outsourcing (of managed it-services) uit outsourcing van applicaties en/of infrastructuur naar een leverancier. Door de sterke opkomst van de cloud, met als belangrijkste spelers Microsoft (Azure) en Amazon (Web Services), zullen traditionele infrastructuurcontracten afnemen en ook applicatiecontracten wijzigen.

Grote ondernemingen brengen hun on-premises infrastructuur grotendeels naar de cloud vanwege grotere flexibiliteit of onderzoeken meestal samen met dienstverleners hoe ze dat willen doen. Dit betekent dat het traditionele outsourcen van de infrastructuur naar een leverancier afneemt, maar leveranciers wel (een deel van) de infrastructuur blijven beheren in hun datacenter en tegelijk over de resources van die klant in AWS of Azure waken.

Bij applicatiebeheercontracten werken mensen met kennis van die applicaties; de taal waarin de maatwerkapplicatie is geschreven of kennis van het standaardpakket, zoals SAP. Bij infrastructuurcontracten zijn mensen nodig met kennis van serverbeheer, Wintel of databases. Door het gebruik van de cloud verdwijnen de scheidslijnen en hebben mensen een T-profiel. Veel kennis op één deelgebied en op zowel applicatie- als infrastructuurgebied kennis van de tools binnen AWS of Azure. Om zo snel mogelijk als outsourcende of insourcende partij te zorgen dat je medewerkers voldoende kennis hebben, is een kritische massa (minimaal tien procent volgens Rensselaer Polytechnic Institute) van de populatie nodig die kennis heeft van cloudtools.

Rechten

"Omdat we allemaal thuiswerken, maakt het niet meer uit of een teamlid in Utrecht, Bangalore of Malaga zit"

De meeste klanten vroegen tot voor kort Nederlands sprekende consultants en vaak ook op locatie. Omdat AWS en Azure, en ook de tools daarbinnen, wereldwijd beschikbaar zijn en omdat we allemaal thuiswerken (via bijvoorbeeld Teams), maakt het niet meer uit of een teamlid in Utrecht, Bangalore of Malaga werkt. De verwachting is dat op outsourcecontracten meer internationale teams gaan werken. Off- en nearshoring winnen aan populariteit.

In de ‘on-premises’ omgeving zijn de hardware-kosten bekend. In de cloud kan theoretisch iedereen die rechten heeft een virtual machine (vm) aanmaken. Om het voordeel van kostenbesparing te behouden en te voorkomen dat de flexibele kosten oncontroleerbaar hoog worden, is het verstandig een governance-structuur in te regelen. Hierbij kun je op de verschillende hiërarchische niveaus bepalen tot welk budget iemand in de cloud vm’s mag aanmaken per maand. Ook kun je vastleggen dat bepaalde typen hardware wel aangemaakt mogen worden, maar duurdere typen goedgekeurd moeten worden door een hoger niveau.

Belangrijk is één governance-structuur voor de hele dienstverlening. Want ook al is de infrastructuur verschillend, de governance is hetzelfde.

Auteur: Edwin Huygens, service delivery & cloud transition manager Insurance & Pensions CGI

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De meeste klanten vroegen tot voor kort Nederlands sprekende consultants en vaak ook op locatie. Omdat AWS en Azure, en ook de tools daarbinnen, wereldwijd beschikbaar zijn en omdat we allemaal thuiswerken (via bijvoorbeeld Teams), maakt het niet meer uit of een teamlid in Utrecht, Bangalore of Malaga werkt. De verwachting is dat op outsourcecontracten meer internationale teams gaan werken. Off- en nearshoring winnen aan populariteit."
De consequentie hier van is dat de soft skills van alle betrokkenen en met name culturele competentie en interculturele communicatie naast soft skills als intellectuele nieuwsgierigheid, empathie, betrokkenheid en ausdauer etc. steeds belangrijker worden. Lees het eBook bij Bookboon over Digital transformation and the Soft Skills for Success.

Mooie aanvulling over soft skills van alle betrokkenen en met name culturele competentie en interculturele communicatie.

Eén governance-structuur voor de hele dienstverlening is leuk maar ieder die in de ICT werkt weet dat als het om voorkomen van oncontroleerbare flexibele kosten gaat de arbeid als een vlottende activa op de balans komt te staan in de zoektocht naar goedkope indiaantjes. Verder spreekt de service delivery & cloud transition manager van CGI zichzelf tegen als je op verschillende hiërarchische niveaus wilt bepalen tot welk budget iemand in de cloud vm’s mag aanmaken per maand. Want de publieke cloud lijkt me voor de budget gedreven organisaties niet de juiste oplossing als de kracht hiervan in de oncontroleerbare flexibele kosten van de OpEx zit. Een 'agile' organisatie maakt zich niet druk om het aantal VM's dat aangemaakt wordt maar het rendement dat daarmee behaald wordt. Cloud cost accounting blijkt echter voor de meeste organisaties nog altijd een uitdaging door een verkeerde governance structuur want het is niet de infrastructuur die verschillend is maar het eigendom.

Met één governance-structuur bedoel ik dat aansturing van cloud en on premise niet geschieden is. OpEx zou zeker een issue kunnen zijn als het team onvoldoende inzicht in kosten heeft.

Edwin,
Eén governance-structuur betekent m.i. dat je het beheer niet op knipt wat je met outsourcing wel doet. Want dat op outsourcing contracten vanuit de rode innovatie van kostenverlaging steeds meer met internationale teams via offshoring gewerkt wordt is een trend welke al langer gaande is, we're all indians!

Veelal levert deze 'rightsourcing' een dualistische hiërarchie van een omgekeede pyramide op waarin de managers op budgetten gaan sturen. Want een ruilhandel tussen flexibiliteit en betrouwbaarheid in je arbeidsschil gaat m.i. niet om een kritische massa die kennis heeft van (cloud)tools maar om inzicht in de baten want opschalen met meer VM's omdat je meer omzet maakt kun je beter niet tegenhouden vanuit een governance-structuur die op kostenbesparingen gericht is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-12T09:54:00.000Z Edwin Huygens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.