Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Open Overheid?

Dit artikel delen:

Eindelijk komt de Nederlandse ambtelijke molen met beleid voor het gebruik, door en voor zichzelf, van open standaarden. Tegelijkertijd komt het Rijk met initiatieven om het gebruik van open source software te stimuleren.De overheid loopt al te lang aan het handje van de grote leveranciers, betoogde week Groenlinks. Binnenlandse- en Economische Zaken zijn zich daar echter al van bewust: (demissonair) staatssecretaris Joop Wijn was het meteen met Groenlinks eens.

Verbazingwekkend makkelijk kreeg deze partij steun in de Tweede Kamer om de overheid te verplichten software te gebruiken die voldoet aan open standaarden. Alleen de VVD stemde tegen -- met het vertrek na de vorige verkiezingen van it-specialiste Hella Voûte-Droste zal de partij instinctief de bestaande bedrijfsbelangen hebben willen beschermen.
De discussie voor het gebruik van open standaarden kan snel zijn afgerond. Het opnoemen van alleen de voordelen zou al voldoende moeten zijn om ict-beheerders over te halen. Geen softwareleverancier kijkt ook meer op wanneer een klant ernaar vraagt. Het stimuleren van het gebruik van open source software is minstens zo belangrijk. Het maakt gebruikers onafhankelijk van softwareleveranciers, en zoals het rapport van EZ en BZ terecht stelt: dat is goed voor Nederlandse ontwikkelaars en dienstverleners.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-29T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.