Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Liever bloemen dan ict

Dit artikel delen:

Het alom gekraakte Innovatieplatform heeft zijn visitekaartje afgegeven in de vorm van een 'sleutelgebieden-aanpak'. Hierin staan vier sectoren beschreven waarin Nederland vanwege de combinatie van bedrijvigheid en kennis excelleert. De gedachte erachter is dat deze sleutelgebieden zich bij uitstek lenen voor het benutten van innovatieve kansen, waardoor de internationale concurrentiekracht van de Nederlandse economie wordt versterkt.

U denkt natuurlijk direct aan ict! ... Mis! De sleutelgebieden zijn (onder Engelse benaming!) 'Flowers & Food', 'High-tech systemen en materialen', 'Water' en 'Creatieve Industrie'. De keuze voor dit viertal heeft het gremium mede bepaald na een oproep aan ondernemers, overheden en kennisinstellingen om aan te geven wat voor innovatieve krachten er in Nederland zoal leven. Voor ict lijkt slechts een ondersteunende rol weggelegd, al is die volgens het platform wel cruciaal voor het doen excelleren van sleutelgebieden. Maar, constateert de organisatie, er zijn geen initiatieven binnengekomen waaruit blijkt dat de Nederlandse ict-sector op mondiaal niveau een dominante rol kan spelen.
Waar Nederland-ICT bij de oprichting van het platform ruim een jaar geleden nog kritisch was over de kleine vertegenwoordiging van de industrie in het platform, is de overkoepelende bracheorganisatie nu milder gestemd. De rol van ict in de 'sleutelgebiedactielijst' is een heel praktisch-dienende geworden en daar is men (lees: de grote firma's) in de branche wel van gediend. Wie weet leidt het tot een vermindering van de vele it-projecten die op niets uitdraaien.
Toch is het niet geheel duidelijk waarom Nederland op het wereldtoneel wel een vooraanstaande rol kan spelen met bloememexport, watermanagement en Big Brother, maar niet met software. Er zijn in ons land talloze kleine ontwikkelaars met innovatieve toepassingen die ook over de grens succesvol kunnen zijn. Die dreigen nu onzichtbaar te blijven door de nadruk op de 'high tech'-maakindustrie en op 'ict als middel'.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.