Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Innovatie blijft een bewegend doel

Dit artikel delen:

Kijk, dat zien we nou graag. Nadat Computable twee weken geleden (in het debuut van ons nieuwe jasje) opende met 'Nederland moet leren innoveren!', kunnen we constateren dat er naar ons geluisterd wordt. Een nieuw orgaan is opgestaan om ons land voort te stuwen in de vaart der innovatieve volkeren. Het betreft hier geen strenge overheidsbemoeienis, maar een aansturende instantie: ICTRegie geheten. Een regisseur, een projectmanager zeg maar.

Natuurlijk zijn we, als ict-vakblad en als burgers, verheugd over dit initiatief. Immers, de deadline voor de oplevering van het door ons maar even 'Nederland = innovatieland' gedoopte 'project' nadert met rasse schreden. De Europese landen hebben ooit in Lissabon missies, competenties en waarden geformuleerd, afgesproken én vervolgens aan een tijdsplanning opgehangen.
Positief is ook dat ICTRegie verder kijkt dan de ict-sector in Nederland lang is. Het vers opgerichte orgaan hamert op ict, maar niet alleen vóór de ict. Het bekende en tegenwoordig steeds populairdere dogma 'ict ten dienste van de business' lijkt ook hier doorgedrongen. Ict kan innovatief zijn, maar ook - en misschien wel vooral - innovatie mogelijk maken.
Toch is er het gevaar dat de vaderlandse dienstbaarheid niet genoeg of niet kordaat genoeg blijkt voor echte innovatie. Ondernemers en ict-kenners als Roel Pieper klagen al jaren over het gebrek aan innovatie en ondernemersschap in Nederland. Daarbij kijken zij afhankelijk van het publiek in de zaal de ondernemers zelf, maar ook de overheid aan. Laatstgenoemde zou teveel beperken, geen partij kiezen of juist te veel partij kiezen.
Het probleem is natuurlijk voor zowel ondernemers en de overheid als de markt en het land dat innovatie geen concreet doel is dat op een gegeven moment bereikt is. Het is meer een richting dan een eindpunt. Het kan een rat race zijn, maar ook een spannende wedstrijdrit. Het blijft een bewegend doel, dus de boodschap luidt: zelf in beweging blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.